Nemcsak kitűnő ízt ad az ételeknek, de nagyon egészséges is: mell-, bél-, gyomor-, torok- és bőrrák esetén is hatásos, de a szívnek is nagy barátja.Csak egy probléma van vele: kellemetlen leheletet hagy maga után. Ám erre is van megoldás!
Nem kell lemondanod a fokhagymás ételekről még hétköznap sem, ha ezeket fogyasztod mellé:
Alma, spenót, bazsalikom, petrezselyem: Kutatások azt mutatják, hogy ezek és más fenolban gazdag étel segít a fokhagymás lehelet megszüntetésében. A polifenolok (egy vegyület, mely segíti az antioxidánsok működését) lebontják a szagos kénvegyületeket a fokhagymában. Nemcsak ha összekeverjük őket, hanem külön-külön fogyasztva is hatásosak – a lényeg, hogy ugyanazon étkezés összetevői legyenek.
Tej: Egy friss tanulmány szerint a tej akkor hatásos a fokhagymás leheletre, ha az étkezés előtt és közben isszuk. A kutatók azt találták, hogy a tej olyan mértékben csökkenti a kellemetlen szagot, mint semelyik másik étel, amelyet előtte teszteltek – szilva, bazsalikom, bojtorján, padlizsán és gomba. A tejben lévő víz és zsír kiöblíti a szájüreget, utóbbi hatékonyabb, ezért a magasabb zsírtartalmú tej jobb, mint a zsírszegény.
Zöld tea: Fogyassz zöld teát az étkezés előtt és közben, mert a benne található polifenolok csökkentik a párolgó kén-alkotórészek mennyiségét.