Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a legpuffasztóbb növények

Ezek a legpuffasztóbb növények

almababemésztésgyümölcshasfájáskáposztakarfiollencsepuffadásszilvazöldség
0

Írta:

A haspuffadásnak több oka lehet, akár még szervi problémára is utalhat, ám a leggyakoribb az, hogy fokozott gázképző táplálékok elfogyasztása után jelentkezik ez a kellemetlen tünet.

Bab

A hüvelyesek olyan szénhidrátokat és rostokat tartalmaznak, amelyeket a szervezet nehezen bont le. Ha az étel a vastagbélbe ér, az ott megtelepedett bélbaktériumok elkezdik a lebontási folyamatokat. Ezeknek a mellékterméke pedig a gáz, ami felfújódáshoz vezethet. Ha a babot a főzést megelőző este beáztatod, majd aznap, amikor készíted az ételt, felforralod, és az első vizet leöntöd róla, kevésbé fog puffasztani, mintha ezeket a lépéseket kihagynád.

Lencse

Mivel a lencse is a hüvelyesek közé tartozik, szervezeted hasonlóképpen reagál, mint a bab elfogyasztását követően. Ha azonban gyakrabban fogyasztasz hüvelyeseket, akkor ezek a tünetek egyre kevésbé jelentkeznek, mint ha csak egyszer-egyszer eszel ezekből a növényekből. Érdemes is, hiszen nagyon egészségesek, és nem szerencsés, ha csak újévkor kerül belőle a tányérodra.

Karfiol

A karfiol egy raffinóz nevű cukorfélét tartalmaz, amit a szervezet szintén csak a vastagbélben tud lebontani. Ezért tapasztalhatsz karfiol fogyasztása után haspuffadást, szélgörcsöket. Itt is igaz a szabály: ha hozzászoktatod szervezetedet ehhez a növényhez, megerősítheted immunrendszeredet. Így kevesebbszer kell számolnod a kellemetlenségekkel.

56346422 - close up of purple cabbage. cauliflower and green cabbage in a farmers tables.

Káposzta

A káposzta szintén tartalmaz raffinózt, ugyanúgy, mint a karfiol és a brokkoli. Érdemes tehát többet fogyasztani ezeket a zöldségféléket is, ahelyett hogy kiiktatnád őket étrendedből. Ha gőzölve, párolva készítesz belőle ételeket nem csak csupa finomságot tálalhatsz az asztalodra, de még a puffadás is kevésbé fog jelentkezni.

Alma

Talán meglepő, de néhány embernek az alma elfogyasztása után is túlzott gázképződéssel kell számolnia. Ez elsősorban a benne található nagy mennyiségű rostnak, fruktóznak és szorbitolnak köszönhető. Előfordulhat, hogy egyesek szervezete ezeket a cukrokat nem tolerálja jól, aminek a következménye lehet a haspuffadás.

Szilva

A szilva is az almához hasonló anyagok miatt puffaszthat. Nem hiába szokták ajánlani székrekedés ellen is, kiemelkedően magas rosttartalma miatt igencsak megdolgoztatja a beleket. Lemondani emiatt a gyümölcsökről a legnagyobb hiba lenne, tapasztald ki, a szervezeted melyik gyümölcs fogyasztására hogyan reagál, és ennek megfelelően építsd bele az étrendedbe.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X