Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 gyógyító tulajdonság, amit eddig nem tudtál a karfiolról

5 gyógyító tulajdonság, amit eddig nem tudtál a karfiolról

antioxidánsbetegségdiétaegészségfogyáskarfiolvitaminzöldség
0

Írta:

A karfiol nem tartozik a teljesen ismeretlen zöldségfélék közé. Szerencsére a magyar konyhákban is meghonosodott, bár sokkal több jótékony tulajdonsága van, mint amit elsőre feltételezel róla.

Például tudtad, hogy gyógyító ereje van? Vagy azt, hogy remekül fogyhatsz tőle?

Közeli rokonságban áll a káposztával, a kelbimbóval, a kelkáposztával és a brokkolival, és bár feltehetően Kínából terjedt el, mégis leginkább az európaiak fogyasztják. Jelentős a C-vitamin tartalma, de kálium, cink és vastartalma miatt is érdemes fogyasztani, különösen a téli időszakban. Ráadásul a mélyhűtés hatására sem veszíti el a vitamintartalmát. A C-vitaminon kívül B-vitaminokban is gazdag, a B12-vitaminon kívül az összes fajtát tartalmazza.

1. Segíti az immunrendszer és idegrendszer működését

Vitamin- és ásványianyag-tartalmának keveredése egy olyan komplex védelmet nyújt a szervezetednek, mellyel nem csak az immunrendszered erősítheted, hanem az idegrendszer egészséges működéséhez is hozzájárul.

2. Hozzájárul az éles látáshoz

Szelén tartalma miatt a káros szabad gyökök elleni harcban is kiváló segítség a karfiol, de szemed egészsége érdekében is nélkülözhetetlen, ugyanis megakadályozhatja a szürke hályog, illetve a sárgafolt kialakulását. A látás élesedik és ehhez még a sárgarépával sem kell kombinálni a karfiol fogyasztását.

3. Érelmeszesedés ellen is hatékony   

 A zöldség folsav tartalma csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét, de az erek elmeszesedésének megakadályozásában is nagyon hatékony. Bizonyos vizsgálatok még azt is kimutatták, hogy a folsav az Alzheimer-kór kialakulását megelőzheti, sőt a kialakult betegség tüneteinek romlását is lassíthatja.

karfiol2.jpg ()

4. Tisztít testileg, lelkileg

Enzimjeinek köszönhetően növeli az életerőt, elősegíti a vízleadást, ezzel jó szolgálatot tesz a vese- és hólyagproblémáknál, rosttartalma pedig segít salaktalanítani a szervezetet. A vérnyomás csökkentéséhez is hozzájárul, de a depressziós tünetek megakadályozásában is kipróbálhatod. Tanácsos ilyenkor nyersen egy-egy kis darab karfiolrózsát elrágcsálni, ha így fogyasztod, akkor még a csontrendszered egészséges működéséhez is hozzájárul.

5.  Finom fogyasztószer   

Az egészséges testsúly elérésében is szerepet játszik. A karfiol energiatartalma rendkívül alacsony, ugyanakkor magas telítő-értékkel párosul. Ez azt jelenti, hogy nem kell ahhoz sokat enned belőle, hogy jóllakj tőle. Diétázóknak kötelező beépíteni a mindennapi táplálkozásukba. Energiaszegény étrendben és – elenyésző szénhidráttartalma miatt – cukorbetegeknek is kedvező táplálék.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X