Főoldal > EGÉSZSÉG > A depresszió 9 meglepő jele

A depresszió 9 meglepő jele

betegségdepresszióegészségfáradtság
0

Írta:

Szinte mindenki felismeri a klasszikus depressziót, a szomorúság és a kilátástalanság súlyos tüneteivel. De mi van akkor ha egyszer csak hasfájásra kezdesz panaszkodni, vagy hirtelen túlságosan élénk leszel? Figyelj oda, mert lehet, hogy depressziós vagy, anélkül, hogy tudnál róla.

 

A depresszió tünetei nem csak szomorúsághoz hasonlítanak – állítják kutatók. A betegek vonakodva ismerik be – egyrészt mert gyengeségnek érzik, másrészt a jeleket nem azonosítják a betegséggel. A kulcs, hogy felismerjük a problémát, mert minél hamarabb megkezdik a kezelést, annál hamarabb tér vissza az egészséges életkedv.

Íme kilenc meglepő jel, amit ha tapasztalsz magadon, ne hagyd figyelmen kívül.

1. Fájdalmaid vannak

A depresszió és a fájdalom ugyanazon a biológiai ösvényen mozognak. Kutatások szerint a depresszióval küzdő emberek háromnegyede krónikus fájdalmakra panaszkodik. Egy másik felmérés kimutatta, hogy a depressziós emberek négyszer annyian szenvednek nyaki és alsó háti szakaszi fájdalomtól mint az egészségesek. Érezhetsz has- és fejfájást is vagy azt, hogy kisebb a fájdalomtűrő képességed. Ennek oka, hogy az agyi aktivitás több érzelmet és kevesebb küzdelmet jelez.

2. Állandóan sürögsz-forogsz

Honnan jön ez az extra pörgés? Talán a tegnap éjjel elfogyasztott fagylalt az oka? Vagy a félkész ételekből, amelyeket azért készítettél mert  nem volt kedved vásárolni és hosszasan főzőcskézni? A vigasztalásként elfogyasztott ételek megemelhetik a boldogságért felelős szerotonin szintet az agyban, és az érzelmi evés hízáshoz, bűnösség- és szégyenérzethez vezet. Rossz hír, hogy nem gyógyítja meg a depressziót okozó tüneteket. Egy kutatás szerint a stressz és a depresszió fogyáshoz vezet. Ironikusan: a depresszió legyőzi az étvágyat.

3. Hamar kijössz a sodrodból

Ha a legcsekélyebb szerencsétlenség is óriási dühöt vált ki belőled, vagy állandóan zsörtölődsz, akkor valószinűleg depressziós vagy. Egy kutatás szerint a depressziós emberek barátságtalanok, ingerlékenyek, okoskodók vagy mérgesek. És ha egyszer a negatív oldalon vagy, könnyebben találod meg a rossz hangulatú helyeket.

depresszio2.jpg ()

4. Nem érzel semmit

Üresnek érzed magad? Közömbösnek? Fásultnak? A legtöbbünk minden nap talál motivációt, hogy reggel kikeljen az ágyból. Legyen az munka, gyakorlat, valamilyen társadalmi tevékenység vagy reggelikészítés. De a depressziós emberek számára ezek a húzóerők nem működnek. Azok a dolgok, amelyek valaha könnyeket vagy mosolyt csaltak az arcodra, már nem működnek. Ez a fajta „zombi“ viselkedés a depresszió egyik jelzése, amelytől hideg, távolságtartó vagy tartózkodó leszel,  ellökve magad mellől azokat az embereket, akik egyébként szeretetet és megértést adnak neked.

5. Este három koktélt is megiszol

Ha lefekvés előtt több pohár alkoholt is megiszol, akkor az már többet jelent, mint egy fárasztó munkanap levezetése.A depressziós emberek közel egyharmadának vannak alkoholproblémái – állítják kutatók. És bár az első pohár az egekbe repíthet, a második vagy a harmadik felerősíti az olyan negatív érzelmeket, mint a méreg, az agresszió, a szorongás, és aztán még mélyebb depresszióba taszít. Fontos leszögezni: nem kell dühöngő alkoholistának lenni ahhoz, hogy túl sokat igyál. Az egészséges határ nőknek napi egy, férfiaknak pedig két ital.

6. Rá vagy kattanva a Facebookra

Esetleg szerencsejátékozol vagy vásárolsz. Általában valamit túl sokat csinálsz, főleg online. Több kutatás bizonyítja, hogy azok az emberek, akik megszállottan élnek a világhálón, és több virtuális kapcsolatuk van mint élő,  depresszióra hajlamosak. A valódi emberi kapcsolataikban elnyomva érezhetik magukat, és/vagy az online világot használják, hogy a gondolataiktól és az érzéseiktől meneküljenek. Bár az internetfüggőséget és a depressziót két különböző módon diagnosztizálják, mégis gyakran van átfedés.

7. Sokat álmodozol

Mostanában sokat álmodozol? Például, hogy filmsztár vagy, esetleg őrült szerelembe esel, vagy a főnököd idegenkedik tőled? Pszichológusok szerint akkor vagyunk a legboldogabbak, ha a gondolataink a jelenben járnak. Ha álmodozunk, sóvárgók, szorongók és boldogtalanok leszünk. Annak ellenére, hogy az álmodozás segíthet kreatív megoldásokat találni a problémáinkra, mégis gyakran tesz minket rosszkedvűvé.

8. Nem tudsz dönteni

Naponta több mint 70 tudatos döntést hozunk, és a legtöbb közülük lényegtelen. Például hogy maradj-e még ágyban vagy kelj fel? Öltözzek fel vagy maradjak pizsamában? Zabpelyhet vagy tojást reggelizzek? Olvassak vagy tévét nézzek? Amikor depressziósak vagyunk, ezek a döntések nagy csapások lehetnek. Ezek a kis dolgok, amelyeket általában nem gondolunk meg kétszer, hirtelen súlyos kérdésekké válhatnak.

9. Nem mosol fogat

Egy kutatás szerint a depressziótól szenvedők több mint a fele hanyagolja a szájhigiéniát. Minél több fogproblémád van, a depresszió annál súlyosabb. Ha nem érdekel hogy nézel ki kívül, erős jele annak, hogy belül is valami problémád van.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X