Főoldal > EGÉSZSÉG > Hidegek a végtagjaid? Így melegítsd fel őket!

Hidegek a végtagjaid? Így melegítsd fel őket!

hideg végtagkézláb
0

Írta:

A hidegben az erek összeszűkülnek. Ez azért van így, mert ilyenkor a szervezetünk is tartalékra kapcsol, és a létfontosságú szerveinkbe irányítja a vért. A szívbe, az agyba, a tüdőbe és nőknél a petefészekbe áramlik ilyenkor a vér, így a karokba és a lábakba már jóval kevesebb jut.

 A szervezet normális védekező mechanizmusa ez, így biztosítja a hidegben a normális életműködést. Ráadásul végtagjainkon sok idegvégződés található, a fájdalmat pedig úgy enyhíti a testünk, hogy nem pumpál bele elég vért.

A tartósan hideg végtagok azonban már komolyabb betegség tünetei is lehetnek. Az érszűkület jelezhet szívproblémát, pajzsmirigybetegséget, cukorbetegséget és alacsony vérnyomást is. Tehát, ha évszaktól függetlenül, állandóan hideg kezünk-lábunk, akkor nem árt elmenni orvoshoz egy alapos kivizsgálásra. Az említett betegségeken kívül a rossz életvitel is lehet kiváltó oka a mindig hideg végtagoknak, gondolhatunk itt a dohányzásra és a túlzott stresszre is. Nem megfelelő táplálkozás is kiválthatja, az ásványi anyagok hiányát így jelezi a szervezet. Bármilyen meglepő, akár kevés folyadékbevitel is okozhatja végtagjaink kihűlését.

Ha nem áll fenn komolyabb betegség, akkor az alábbi tippekkel megszűntethető a kellemetlen hideg végtagok érzete.

 

Használj bátran fűszereket!

A fűszeres ételek kifejezetten jó hatással vannak a vérkeringésre. A chili, a pirospaprika, a koriander, a gyömbér, a fahéj és a bors gyorsan felmelegíti az egész testet. Érdemes a ketchup és a nagyon hizlaló majonéz helyett mustárt tenni az ételeinkre, mert a mustármag szintén felpezsdít. 

hideglab2.jpg ()

Igyál rozmaringteát!

Télen nincs jobb hazaérkezve egy meleg teánál. A rozmaringteát azonban kevesen ismerik. Pedig napi két csésze jelentősen enyhíti a kellemetlen hidegérzetet. Bioboltokban kapható filteres változatban is, de inkább leveles formájában ajánljuk. Elkészítési módja így is igen egyszerű, egy teáskanál rozmaringlevelet egy csésze forró vízben hagyjuk 10 percig állni.

Alkalmazz hideg-meleg váltózuhanyt!

A hideg-meleg váltózuhany nemcsak a narancsbőr ellenszere, hanem a hideg végtagoké is. Bár ilyenkor legszívesebben csak forró vizet engednénk magunkra, a hideg vízsugarakat pedig testünk-lelkünk nem kívánja, a hideg-meleg vízcsap váltogatása mégis igen hatásos. Ennek oka, hogy élénkíti a vérkeringést és a vérellátást.

Szaunázz illóolajokkal!

A szauna nemcsak méregtelenít, a keringést is serkenti, mivel kitágítja a véredényeket. Öntsük fel a köveket megfelelő szaunaolajokkal: a levendula, a rozmaring, a menta és a citrusfélék tovább növelik a szaunázás vérkeringés-élénkítő hatását. 

Megfelelő meleg zoknit és kesztyűt viselj!

Nagyon fontos, hogy a hidegben melegen tartsuk végtagjainkat. Nem mindegy azonban, hogy meleg zoknink milyen anyagból készül. A műszálas zokniba hamar beleizzad a láb. Az izzadt láb pedig sokkal jobban fázik. A kesztyűvásárlásnál ne csak arra figyeljünk, hogy meleg legyen (ma már nagyon sok helyen kapni termósakat), hanem arra is, hogy ne legyen szűk. A szűk kesztyű összeszorítja a kezet, így a vérkeringésünk biztosan nem lesz megfelelő.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X