Főoldal > EGÉSZSÉG > Vigyázat! Megállhat a szív az energiaitaltól!

Vigyázat! Megállhat a szív az energiaitaltól!

betegségegészségenergiaitalkoffeinszív
0

Írta:

A különböző energiaitalok nemcsak a fiatalok, hanem az idősebbek körében is igazán közkedvelt nedűnek számítanak.

Vannak, akik csak bulizáskor turbózzák fel magukat a segítségével, ám sokan vannak, akik szinte úton-útfélen fogyasztják az áloműző folyadékot. Pedig ez a szenvedély akár az életükbe is kerülhet. Legalábbis ez derül ki egy, az energiaital-fogyasztást górcső alá vevő, mintegy négy év franciaországi eseteit feldolgozó kutatásból.   

A te szíved sosem fáj?

„Az úgynevezett energiaitalok nagyon népszerűek a szórakozóhelyeken, de fizikai megterhelés közben is előszeretettel fogyasztják. Ilyenkor az emberek egyiket isszák a másik után. Egy két és fél decis ital általában annyi koffeint tartalmaz, mint két csésze kávé. A koffein hatására pedig nagy mennyiségű kalcium szabadul fel a szívsejtekben. Ez mellkas-fájdalomhoz, szívritmuszavarhoz, de akár hirtelen szívhalálhoz is vezethet” – állítja a vizsgálatokra hivatkozva a kutatáts vezető Milou-Daniel Drici francia professzor.

Nem energiapótló

Az már korábban is napvilágot látott, hogy az energiaitalnak magas koffeintartalma miatt vízhajtó hatása van. Emiatt, ha azt valaki sportolás közben, napozáskor vagy alkohollal együtt fogyasztja, rosszullétre, kiszáradásra, sőt ájulásra is számíthat. Sőt, akinek rejtett szívproblémája van, annak már akár egyetlen doboznyi elfogyasztása is ritmuszavart okozhat, ami hirtelen szívleállást idézhet elő – figyelmeztetnek a szakorvosok. Ráadásul kimutatott tény az is, hogy az energiaitalok nemcsak a szívet terhelik meg, hanem a májat és a vesét is, míg fogyasztása a vízhajtó hatása miatt akár még kiszáradáshoz is vezethet. A nyakló nélküli energiaitalozás miatt a szervezetben a koffein toxikus hatása is felhalmozódik, így más elvonási tünetek, mint amilyen a fejfájás, erős fáradtság, depresszió vagy a remegés is jelentkezhet, kísérő tünetként.

energiaital2.jpg ()

Már gyilkolt is?

A kanadai egészségügyi minisztérium úgy vélekedik, hogy 2003 óta három fiatal halála is egyértelműen az egyik legközkedveltebb energiaital fogyasztásához köthető, míg további 35 kanadai esetében különböző energiaitaloknak tulajdonítják a rendszertelen szívverés és az amnézia kialakulását. Az egészségügyi károsodást 19 esetben – beleértve a 3 halálesetet is – egy konkrét ital fogyasztásával hozták összefüggésbe. Ráadásul a káros mellékhatásokat 15 esetben olyan fiataloknál figyelték meg, akik még nem töltötték be a 19. életévüket. Bár ezekről az esetekről orvosi bizonyítékok nincsenek, csak gyanút fogalmaz meg a jelentés. Ugyanakkor hasonló vizsgálat látott napvilágot nemrégiben az Egyesült Államokban is. Eszerint 13 haláleset állhat összefüggésben egy szintén magas koffeintartalmú ital fogyasztásával is. A tudatmódosító szerekkel és a mentális egészséggel foglalkozó amerikai kormányhivatal (SAMHSA) szerint 2005 és 2009 között több mint a 11-szeresére, 1128-ról 13114-re nőt azoknak a száma, akiknek energiaital-fogyasztás következtében sürgősségi ellátásra volt szükségük. Ezen páciensek mintegy fele olyan 18-25 év közötti fiatal volt, aki alkoholt is fogyasztott.

 Csak óvatosan!

A kutatók a rendelkezésre álló adatok miatt egyet értenek abban, hogy tulajdonképp ezeknek az italoknak a fogyasztásával csupán pár óra többletenergiát nyerhetünk, amit azonban még fokozottabb kimerültségérzet követ – hívják fel a figyelmet a kutatók. Véleményük szerint az agy frissesség-érzetének javítását továbbra is jobb, ha a megfelelő mennyiségű alvással, a napközbeni változatos étrenddel, valamint a jó minőségű kávé vagy tea ivásával igyekszünk biztosítani.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X