Főoldal > EGÉSZSÉG > A hipochondria 3 tipikus jele

A hipochondria 3 tipikus jele

betegségegészséggyógyuláshipochonderhipochondriaorvos
0

Írta:

Mindig van valami bajod és tökélyre fejlesztetted a tünetek felderítését a neten? Mindegy mit mond az orvos, azért utánanézel, és saját diagnózist állítasz fel? Lehet, hogy te is hipochonder vagy!

A hipochondria egy betegség, ami egy stresszhatás után, vagy egy beteg hozzátartozó közelében, esetleg egy komolynak nem tűnő, de kóros betegségből való felépülést követően bármikor kialakulhat. A legjellemzőbb a 30 éves kor feletti megjelenése, és nemcsak a beteg, de a környezte mindennapjait is megkeserítheti. Nézzük, mikre érdemes figyelned!

1. Állandóan szorongsz

Egy apró vágás, egy kis fájdalom, vagy sérülés, és máris a legjobb barátod, a Google segítségét hívod? Persze, rendszerint az első találatok között a legsúlyosabb betegségek szerepelnek, de ha mégsem, akkor addig kutatsz, amíg meg nem győzöd magad arról, hogy valójában egy súlyos betegség tüneteit észleled magadon. Az állandó szorongás, a félelem és az aggódás a hipochonder jellemző napi elfoglaltsága, kényszeresen keresi a különböző betegségek tüneteit magán, a fő program pedig az egészsége védelme.

49847788 - disease. young beautiful woman during treatment at home

2. A félelem irányítja az életedet

A napjaidat aktív szorongással töltöd, mindenben fel tudod fedezni a rád leselkedő veszélyt: egy nem megfelelően megmosott alma, egy számodra furcsa ízű zöldség már a gyomorrontás, és fertőzés veszélyét hordozza magában. A kezedet kényszeresen megmosod napjában 15-ször, mindent lefertőtlenítesz, mondván, a tisztaság, fél egészség. Természetesen fontos a tisztaság és a kézmosás is, de ha túlzásba viszed, és túl steril környezetet teremtesz magadnak, akkor az immunrendszered sem lesz ellenálló, és tényleg hamarabb megtalálnak majd a betegségek is.

Ha jellemző, hogy inkább lemondasz egy programot, csak hogy el ne kapj valamilyen betegséget, akkor itt az ideje elgondolkoznod a szokásaidon! Félreértés ne essék: nem az elővigyázatosságról beszélünk, hanem arról, amikor a betegségektől, fertőzésektől való félelem felülír mindent, még a napi találkozóidat, programjaidat, teendőidet is.

3. Nem hiszel az orvosodnak

Miután – az internet, és hallomások segítségével – felállítottad a saját magad diagnózisát, elmész az orvosodhoz is, hogy igazolja, valóban beteg vagy. Ha ez nem történik meg, erősködsz, hogy küldjön el vizsgálatokra, és ha azok sem mutatnak ki semmit, képes vagy addig menni, amíg bizonyosságot nem szerzel. Nem állsz le, amíg nem igazolod magadnak, hogy a te diagnózisod volt a helyt álló, és nagy ívben teszel a szakértőkre.

Ha jellemző rád ez a hozzáállás, gondolkozz el azon, hogy mi is a valódi ok, ami ezt betegségektől való félelmet kiváltja! Ha szükségét érzed, ne szégyellj segítséget kérni, mert az egészség valóban az egyik legfontosabb érték!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X