Főoldal > EGÉSZSÉG > Késik a menzeszed? Ezek lehetnek az okok!

Késik a menzeszed? Ezek lehetnek az okok!

egészségmenstruációmenzesznőgyógyásztest
0

Írta:

A szabálytalan menzesznek számos oka lehet: a stressz épp úgy lehet kiváltó ok, mint az alváshiány, vagy egyes gyógyszerek. Lássuk, mik lehetnek a kiváltó okok, és mi a megoldás!

Ha nem terhesség miatt késik a menzeszed, az ok legtöbbször az életmódban kereshető. Ha sűrűn előfordul, hogy késik, kimarad, vagy szabálytalan a ciklusod, érdemes újragondolnod a szokásaidat!

Felborult biológiai óra

Ha a megszokott napirendedben drasztikus változás következik be, a menzesz is késhet. Például, ha sokat éjszakázol, nem alszol eleget, vagy nappal alszol, könnyen megzavarhatod a biológiai órádat, és a menstruációs ciklusod is felborulhat. Megoldásként igyekezz rendszert vinni az életedbe, akkor is, ha az elején nehéznek találod!

Stressz

A stressznek számos negatív egészségügyi hatása van, ilyen a szabálytalan menzesz is. Ha feszíttet a tempó és sok a stressz az életedben, akkor előfordulhat, hogy csökken a hormonszinted, és ezzel együtt a peteérés és a menstruációd is. Tanulj stresszkezelési technikákat, meditálj, és ne idegeskedj olyan dolgokon, amiket nem tudsz megváltoztatni!

menzesz2.jpg ()

Testsúly

Ha túlzásba vitted a fogyókúrát és a testzsírod minimálisra csökken, az nemcsak az egészségedre, hanem a menstruációs ciklusodra is kihathat. Ugyanez a helyzet a túlsúllyal is: ha jelentős túlsúllyal küzdesz, az is oka lehet a szabálytalan menstruációnak. Ha szükséges, konzultálj dietetikus szakemberrel, étkezz egészségesen, és a probléma jó eséllyel megoldódik.

Gyógyszerek

Akár egy fogamzásgátló lecserélése, vagy egy betegség miatt szedett gyógyszer is előidézheti a menzeszed késését. Ha az állapot nem átmeneti, és a menstruációd nem áll be 1-2 hónap múlva sem, egyeztess az orvosoddal, hogy megoldást találhasson!

Klimax előtt

Ha még nem vagy abban a korban, hogy klimaxolj, de már tapasztalod a rendszertelen menstruációt, akkor előfordulhat, hogy a peri-menopauzába értél. Ha túl sokáig tart a menstruációd, vagy szabálytalan, és nem találsz rá különösebb okot, feltétlen konzultálj a nőgyógyászoddal, saját magad megnyugtatása érdekében is!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X