Főoldal > EGÉSZSÉG > Mítoszok és tények a megfázásról

Mítoszok és tények a megfázásról

betegségegészséggyógyuláshidegmegfázásnátha
0

Írta:

Megfáztál? Vajon mi lehet az oka?

Vizes hajjal garantált a megfázás

A régi hiedelem, miszerint a nem megfelelően megszárított haj garantált megfázást von maga után a legfrissebb kutatások szerint nem igaz. Hogy lehet, hogy mégis megfázunk? „Úgy lesz valaki beteg, hogy belélegzi a levegőben lévő mintegy 200 vírus egyikét, az immunrendszere pedig nem képes megbirkózni ezzel.” – adta meg a választ Dr. James Nicolai. Megfázást okozó vírusokkal tele van a levegő, hiszen nagyon könnyen terjednek, elég, ha valaki tüsszent, köhög vagy kifújja az orrát, és ha rosszkor vagy rossz helyen (valamint gyenge az immunrendszered), mindegy, hogy vizes-e a hajad vagy sem, valószínűleg lebetegszel.

Eukaliptusszal a bedugult orr ellen

Talán nincs is olyan gyerek, akivel náthásan ne szagoltattak volna eukaliptuszos rudat, vagy ne kenegették volna a hátát, mellkasát eukaliptusz kivonatot tartalmazó krémmel. A népi bölcsességek nem véletlenül maradnak fenn oly sokáig, hiszen hatásuk kiállja az idő próbáját. Nincs ez másként az eukaliptusszal sem: rendkívül jó gyógynövény, amelyet használhatunk illóolaj vagy krém formájában, és valóban segít a bedugult légutak kitisztításában.

Az antibiotikum minden megfázásra orvosság

Igen elterjedt gyakorlat a háziorvosok körében, hogy egy egyszerű megfázás esetén is antibiotikumot írnak fel a páciensnek, holott nem is biztos, hogy a komoly gyógyszeres kezelés indokolt. „Az antibiotikumok nem hatásosak a vírusokkal szemben.  Indokolatlan esetben olyan mellékhatásokat is okozhatnak, mint a gombás fertőzések, gyomorbántalmak, valamint gyógyszer-rezisztens bakteriális fertőzések.” – mondta Dr. Nicolai. Megfázás esetén tehát győződj meg róla, hogy bakteriális vagy vírusos megbetegedéssel van-e dolgod, és azután kérd ki egy szakember véleményét, hogy valóban szükség van-e az antibiotikumos kezelésre.

beteg2.jpg ()

A megfázás hossza cinkkel a felére csökkenthető

Talán sokan nem hallottak erről a mítoszról, amely szerencsére igaz. Ha már a betegség első tüneteit követően elkezdesz cinket szedni – vagy cinkben gazdag élelmiszereket fogyasztani -, akár 40%-kal is lecsökkentheted a megfázás elhúzódását, valamint a tüneteket is csillapíthatod. Ha nem szereted az étrendkiegészítőket, akkor egyél sok húst, hüvelyest, spenótot, teljes kiőrlésű gabonát, valamint tejtermékeket, mert ezek mind gazdag cinkforrások.

A megfázás elleni legjobb védekezés a kézmosás

A szappannal való kézmosás nagyon hatásos, hiszen így lekerülnek a kézről azok a baktériumok, amelyek máskülönben nagyon könnyen szétszóródnának. A legfontosabb dolgod hazaérkezés után a kézmosás legyen, mivel az utcán rengeteg korlátot, kilincset érintesz meg, a kézfogásokról nem is beszélve – főleg, ha ez olyasvalakivel történik, aki már beteg, és esetleg percekkel korábban a tenyerébe tüsszentett. A kézmosás mellett a szárításra is ügyelni kell, ugyanis a nedves kezek még nem száz százalékban baktériummentesek.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X