Főoldal > EGÉSZSÉG > Top 10 tényező, ami fokozza a mellrák kialakulását

Top 10 tényező, ami fokozza a mellrák kialakulását

betegségegészséggyógyulásmellrákrák
0

Írta:

Az igazság az, hogy senki sem tudja pontosan, mi okozza a mellrákot vagy a rák bármely fajtáját, van azonban néhány olyan dolog, ami fokozhatja a betegség kialakulását, ezekről pedig jó tudni!

1. Nem

A mellrákos nők hatvan százalékánál nincs semmilyen más tényező azon kívül, hogy nők. Meglepő módon a férfiaknál is kialakulhat emlőrák, de körülbelül 100-szor kisebb rá az esély, mint a nők esetében, Amerikában 2013-ban 2240 ilyen esetet diagnosztizáltak.

2. Életkor

Minél idősebb vagy, annál nagyobb az esélyed arra, hogy a betegség téged is érintsen. A mellrákos esetek 80%-át 55 évnél idősebbek körében diagnosztizálták. A mellrák kialakulásának kockázatát növeli, ha túl vagy a menopauzán.

3. Rassz és etnikum

Vannak bizonyos népcsoportok, ahol a mellrák kockázata nagyobb. Ilyen például az afroamerikaiak csoportja, akiknél 45 éves kor alatt sokkal több nő szenvedi el a betegséget.

4. Tabletta

A női hormonok, az ösztrogén és a progeszteron többek közt befolyásolja a menstruációt. Amerikai kutatók szerint a gyógyszerek hosszú távú szedése kis mértékben fokozza a betegség kialakulásának kockázatát olyanokkal szemben, akik soha nem szedtek tablettát. Azt azonban érdemes hozzátenni a dologhoz, hogy a fogamzásgátló tabletták ugyanakkor csökkentik a méhnyálkahártya és petefészek daganatok esélyét.

5. Genetika

Az 1990-es években a tudósok megtalálták azt a két gént, ami a mellrák hajlamáért felel és elnevezték BRCA1 és BRCA2-nek. A genetikai okok azonban még mindig rejtélyesek, mert csupán a betegek 5-10%-ánál örökletes a betegség elő fokon és a betegségek 40%-ánál mutatható ki a két gén.

22553153 - close up view of the female torso with a grey shirt testing her breast for cancer flattening the tissue with one hand and manipulating to detect lumps with the fingers on her other hand

6. Rákkeltő anyagok

Tény, hogy az úgynevezett endokrin rendszert károsító vegyi anyagok jelen vannak a környezetünkben és bizony növelhetik a rákos megbetegedés kockázatát. Egy kutatás szerint a műanyagok gyártásával és konzerviparban foglalkoztatott nők esetében a mellrák kockázata csaknem kétszerese a nem ilyen környezeti hatásoknak kitett nőknél.

7. Étrend

A kutatások alapján már egyértelműen kijelenthető, hogy az egészségtelen táplálkozás és a rák összefüggésben áll egymással. De legyünk egyértelműek: a túlzott zsírbevitel nem csupán az agyat roncsolja, hanem a mellrák kockázatát is növeli.

8. Alkohol

Ennél a pontnál nem arról van szó, hogy a heti 2-3 pohár borral gond lenne, hanem a napi 2-5 pohárnyi alkohollal. Ez a mennyiség ugyanis másfélszeresére növeli a mellrák kockázatát az alkoholt nem fogyasztó nőkkel szemben.

9. Elhízás

A hasi zsír serkenti az ösztrogén termelését, a túlzott ösztrogén pedig a növeli a mellrák kialakulását. Azoknál a nőknél, akik 18 éves koruk után enyhe vagy jelentős túlsúly jelentkezett, 45%-kal gyakrabban fordult elő emlőrák, mint az egészséges testsúlyúaknál.

10. Edzés hiánya

A mellrák megelőzésének egyik kulcsa, ha megfelelően szabályozottan tartod a vércukorszinted és csökkented az inzulin növekedési faktor szintjét, mely hormon befolyásolja a rákos sejtek növekedését és viselkedését. Ne aggódj, mind a két érték kordában tartható rendszeres testmozgással.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X