Főoldal > EGÉSZSÉG > TOP3 gyerekkori bőr-, haj-, köröm nyavalya

TOP3 gyerekkori bőr-, haj-, köröm nyavalya

betegséggyerekgyógyulásmegelőzés
0

Írta:

’’Nincs is annál jobb érzés’’, amikor gyermekünk hazajön az óvodából, iskolából és felfedezünk rajta valamilyen drágalátos nyavalyát… Például tetűt, körömgombát vagy uszodaszemölcsöt. Ha pár ilyenen túlesik a család, akkor előbb-utóbb felmerül a megelőzés kérdésköre.

1. Tetű

Óvodai, iskolai közösségekben sajnos a tetvek gyorsan terjednek, hiszen a gyerekek pl. játék közben gyakran összedugják a fejüket, és a tetvek könnyen átgyalogolnak egyik gyerkőcről a másikra. Ezt szülőként nem annyira tudjuk megelőzni, viszont arra mindenféleképpen érdemes megtanítani a gyereket, hogy más kabátját, főleg sapkáját véletlenül se vegye fel, illetve ruháit lehetőség szerint ne rakja túl közel másik gyerek ruháihoz. A családban sose használjunk közös fésűt, és az ágyneműt mossuk minél sűrűbben és minél nagyobb hőfokon. Jó, ha tudjuk, a sűrű hajmosással nem megyünk sokra, hiszen a tetűk a frissen mosott hajat is ugyanúgy kedvelik.

A biztonság kedvéért hetente-kéthetente átnézni a gyerek haját, ám ha a környezetünkben van tetves gyerek, akkor érdemes minden este vizsgálatot tartani. Ha esetleg tetűt találunk, akkor azonnal kezdjük el a kezelést, ne hagyjuk, hogy még több fertőzést okozzon. Gyógyszertárban kapható tetűirtószerekkel többnyire sikerrel járhatunk.

2. Körömgomba

A körömgomba az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati betegség, a statisztikák szerint az emberek 1/3-a küzd vele, így nem csoda, hogy a gyermekek is szép számmal szenvednek tőle.

Tippek a megelőzésre:

  • A gyerek kizárólag pamut zoknit/harisnyát viseljen.
  • Lehetőség szerint legyen több cipője is évszak szerint, amit tud váltogatni.
  • Amikor a gyerek hazaér, azonnal cseréljen cipőt és vegyen fel kényelmes, jól szellőző papucsot.
  • Fürdés után töröljük/töröltessük szárazra a gyerek lábujjai közötti részt is.
  • A gyereknek legyen saját papucsa, törölközője, manikűr szettje, ezeket sűrűn mossuk/fertőtlenítsük.

gyerek2.jpg ()

Ha már fenn áll a baj, akkor – akárcsak a tetű esetében – rögtön kezdjük el a kezelést, súlyosabb esetben ugyanis a fertőzött köröm akár le is eshet. Ha a családban felütötte a fejét körömgomba, akkor a közösen használt tárgyakat feltétlenül fertőtlenítsük többször is.

3. Uszodaszemölcs

Az uszodaszemölcs kórokozója a poxvírus, és leginkább az arcon, a nyakon, a hajlatoknál és a lágyéknál jelenik meg.

Tippek a megelőzésre:

  • Ha a gyerek úszásra megy, akkor mindig vigye magával saját papucsát, törölközőjét, úszósapkáját, ezeket használja, kölcsön sose kérjen. Ezen felszereléseit minden alkalom után mossuk ki.
  • Tanítsuk meg neki, hogy mezítláb ne mászkáljon, se a medence partján, se a zuhanyzónál/öltözőnél.
  • A vírusok a száraz bőrön könnyebben megtelepszenek és elszaporodnak, ezért szükséges folyamatosan hidratálni a gyerek bőrét. Esetükben tipikusan gyerekek bőrére kifejlesztett, bio, natúr, parabénmentes, hipoallergén, gyógynövényes vagy természetes olajtartalmú krémek/testápolók ajánlottak, extrém bőrszárazság esetén akár naponta többször is.

Ha már fenn áll a baj, akkor – akárcsak a tetű/körömgomba esetében – haladéktalanul kezdjük el a kezelést, mert az el nem távolított szemölcsök akár tovább is terjedhetnek. Kezelésre többféle módszert szoktak alkalmazni: külső vírusellenes gyógyszeres kezelést, fagyasztást, kaparást, égetést vagy lézeres kezelést – ezek nem lesznek a gyerek kedvenc élményei, viszont sajnos túl kell esni rajtuk.

Forrás: www.vitaminsziget.com


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X