Főoldal > EGÉSZSÉG > Kakukkfűvel a megfázás ellen

Kakukkfűvel a megfázás ellen

betegséggyógynövénygyógyteagyógyuláskakukkfűkakukkfű teaköhögéstea
0

Írta:

Napi egy-két csésze kakukkfű tea nagyon hatékony különböző baktériumok és vírusok ellen, segíti a nyák felszakítását, oldja a hörgők görcsét. Köhögéscsillapításra és megelőzésre is kiváló, ideje megismerkedned vele.

Már Mózes is ismerte

Erős illata és kitűnő fertőtlenítő hatása miatt az egyiptomiak balzsamozásra használták olaját. Az ókori görögöknél a vitézséget, bátorságot jelképezte, éppen ezért a háborúba készülő férjük ruhájára kakukkfüvet hímeztek az asszonyok. Vagyis megállapíthatjuk, hogy a kakukkfüvet régóta ismeri az emberiség: már Mózes is dúsan termő kakukkfűvel találkozhatott a Hóreb-hegyén, és a mezopotámiai receptkönyvekben is felbukkant. Már ekkor is gyógyítottak vele: köhögéscsillapítóként, emésztésserkentőként és bélféregűzésre használták.

A kakukkfű hatóanyagai

A világ minden táján szerepel a hivatalos gyógyszerkönyvekben a kakukkfű. Hatóanyagi, többek között a timol, ami népszerű fertőtlenítőszer volt egészen az első világháborúig. De található benne karvakolt, ami szintén fertőtlenítő, baktérium- és vírusölő hatású vegyület, valamint keserűanyagokat és cserzőanyagot is tartalmaz. Fertőtlenítő hatásán túl illóolaja serkenti az immunrendszer működését, hatására fokozódik a fehérvérsejtek termelődése. Depresszióra, fáradtságra tonizáló hatása miatt javasolt, és segíti az emésztést is.

Köhögéstől a göcsig

Nyálkaoldó és köptető hatása a légcsőhurut esetében is érvényesül. Köhögési ingercsillapító és görcsoldó hatása még a szamárköhögés estében is használható. De alkalmazzák még asztma, dohányosok idült hörghurutja, időskori tüdőtágulás, hörgőtágulás kezelésében is. Kezelhető vele a hörgő- és szájüregi gyulladások, orrdugulás, valamint a menstruációs görcsöket is megszünteti.

Teakészítés

Nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető belőle, mely meghosszabbítja a sejtek életét, és erősíti az immunrendszered.  Egy csésze forró vízbe tegyél két kávéskanál kakukkfüvet, hagyd 5 percig állni, majd szűrd le, és a gőzét belélegezve lassan, kortyonként fogyaszd el. Köhögés, torokfájás esetén a teát mézzel is ízesítheted, és ilyenkor akár napi három csészével is ihatsz, étkezés előtt. Emésztésre, puffadásra esetenként étkezés után 15 perccel kell inni egy csészével. Keringési panaszok esetén pedig szintén napi 3 csészével fogyaszthatod, és jó hír: gyerekeknek is adhatod!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X