Főoldal > EGÉSZSÉG > Neked is van olyan szerved, amiről eddig nem tudtál!

Neked is van olyan szerved, amiről eddig nem tudtál!

0

Írta:

Az emberi test rengeteg olyan apró titkot rejt, melyet máig nem sikerült felfedezniük a kutatóknak: még a 2010-es években is akad azonosítatlan szervünk.

The Lancet Gastroenterology & Hepatologyban megjelent új tanulmányban a szakértők hivatalosan is bejelentették, hogy egy eddig el nem ismert emberi szervet azonosítottak a hasüreg belsejében.

A bélfodor, azaz a mesenterium, a vékonybél rögzítésére szolgáló hashártyakettőzet. A szervet először Leonardo da Vinci írta le, de egészen 2012-ig a tudósok úgy gondolták, hogy a bélfodor különálló szerkezetek sorozata, melyek a beleket a hasfalhoz rögzítik, nagyjából úgy, mint a tartógerendák. – írja a 24.hu.

A Limericki Egyetem kutatói komplex mikroszkóp segítségével megerősítették, hogy a mesenterium részei mind összekapcsolódnak egymással, és egyetlen teljes szerkezetet alkotnak. Az elemzések többségét olyan vastagbeleken és vastagbéldarabokon végezték, melyeket korábban műtéten átesett betegekből távolítottak el.

Bár az orvostanhallgatóknak már 2012-óta úgy tanították, hogy a bélfodor egy különálló szerv, a tény csak most került be Henry Gray Az emberi test anatómiája című munkájának legújabb kiadásába – az eredetileg 1858-ban megjelent könyv máig az anatómia alapművének számít. Ezzel hivatalossá vált a bélfodor besorolása.

Calvin Coffey, a Limericki Egyetem munkatársa és a korábbi eredményeket alátámasztó új tanulmány vezető szerzője szerint a kutatások rámutattak: testünkben van egy szerv, melyet korábban nem ismertek el a szakértők.

A felfedezés fontos, ámr a tudósok továbbra sem tudják, hogy a bélfodor – a vékonybél rögzítése mellett – pontosan milyen feladatot is lát el. Igaz, a szerv belekhez való közelségéből lehet következtetni a mesenterium szerepére. Megállapítottuk az anatómiáját és a szerkezetét. A következő lépés a funkció – állapította meg Coffey.

A szakértő szerint a bélfodor feladatának megállapítása azért is lenne elengedhetetlen, mert így az abnormális működését és az azt fenyegető betegségeket is nagyobb eséllyel tudnánk felismerni. Az ezekkel a kérdésekkel foglalkozó szakértők a tudomány egy eddig nem ismert területét fogják kutatni.

Mivel a szervben vérerek, idegek és nyirokerek futnak, melyekben sok a fehérvérsejt, így elég valószínű, hogy a bélfodroknak aktív szerepe is van. Ahhoz, hogy ezt a titokzatos funkciót feltérképezzék, újabb kutatásokra lesz szükség.

Forrás: 24.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X