Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 ok, amiért ne igyál alkoholt

8 ok, amiért ne igyál alkoholt

alkoholalkoholizmusbetegségegészségkárosrészegség
0

Írta:

Azt tudjuk, hogy egy-két pohár minőségi bor még egészséges is lehet, de azt tudtad, hogy egy átkoktélozott estével mennyit árthatsz a szervezetednek?

Íme 8 ok, hogy pár korty után inkább tedd le a poharat.

1. Csökkenti az edzés értékét

Eleve nem a legkellemesebb dolog sajgó fejjel, kavargó gyomorral nekiállni az edzésnek, de az alkoholnak ennél jóval durvább következményei is lehetnek. Dehidratál,  azaz vizet von el a szervezettől. Az alkohol csökkenti a szervezet regenerálódási képességét, a nagymértékű alkoholizálás pedig az eddig felépített izmokat is elkezdi lebontani.

2. Rombolja a DNS-ed

Erre egy jó kis kísérlet is készült. Az egyik csoport tagjai nem ittak semmilyen szeszes italt, a másik csoport pedig kábé heti 3 korsó sört, ami még mindig nem mondható nagy mennyiségnek. Az iszogatós csoportnál viszont még így is kimutatták, hogy kétszer akkora sejtkárosodáson mentek keresztül, mint az absztinens csoport. Gondolj bele, mi történhet a szervezetedben egy intenzív koktélozás után.

3. Növeli az étvágyat

Az alkohol eleve nem szűkölködik kalóriában, gondolj csak bele miből áll össze egy Margarita-koktél. Mindemellett még farkaséhséget is tud okozni. Kivel ne fordult volna elő, hogy pár sör után ellenállhatatlanul vágyni kezdett egy pizzára? És ez máris haza tudja vágni a diétádat, hiszen az ital+étel kombináció akár plusz 6000 kalóriát is jelenthet.

alholol2.jpg ()

4. Rombolja a női szervezetet

A női szervezet eleve kevesebb vizet tartalmaz, mint egy férfié, és kevesebb olyan enzimet, mely az alkohol lebontásáért felelős. Továbbá az intenzív ivászat depressziót, szorongást, memóriazavart okozhat, növeli a stroke kockázatát, árt az szívizmoknak, növeli a mellrák kockázatát, árt a májnak. Kell még tovább sorolni?

5. Megemeli a vérnyomást

A nők e tekintetben is veszélyeztetettebbek, mint a férfiak, hiszen kevesebb alkohol elég ahhoz, hogy vérnyomás-problémáid legyenek. Elég heti pár korsó sört legyűrnöd, és sajnos hamarosan érezhető lesz az alkohol ezen hatása is.

6. Lehangolttá tesz

Az alkohol kellemetlen hatásait nem csak a testeden, hanem a hangulatodon is tapasztalhatod. Az alkohol nem csak általános lehangoltságot okoz. Sokan azért néznek a pohár fenekére, hogy szomorúságukat átmenetileg enyhítsék, de ez legtöbbször fordítva sül el, mivel az alkohol csak fokozza a levertség érzését.

7. Tönkrevágja az alvásod

Sokan lehajtanak egy pohár bort lefekvés előtt, hogy könnyebben menjen az alvás, az igazság viszont az, hogy az alkohol, különösen a sok alkohol lecsökkenti a REM-szakasz hosszát, így igaz, hogy hamarabb kidőlsz, de gyorsan fel is ébredsz, ami után már hiába is próbálnád álomra hajtani a fejed.

8. Növeli a halál kockázatát

Ha mindez nem lett volna elég elrettentő ahhoz, hogy felhagyj a rendszeres ivászattal, jó ha tudod, hogy az alkoholizálás 10%-kal növeli az elhalálozás esélyét a 20-64 éves korosztályban.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X