Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez 6 legkárosabb összetevő a testápolódban

Ez 6 legkárosabb összetevő a testápolódban

bőregészségkáros anyagkozmetikai készítményösszetevőrákszépségápolástestápoló
0

Írta:

Vajon tényleg ápolja és táplálja bőröd a kedvenc szépségápolási terméked?

Nincs is jobb, mint rálelni a tökéletes testápolóra, amely puhává és simává teszi a bőrt, gyorsan beszívódik, táplál, ugyanakkor nem hagy zsíros érzetet. Ráadásul némelyiknek olyan finom illata van, hogy még a parfümöt is kiváltja. De azt tudtad, hogy a csodatermék valójában nem is olyan ártatlan, mint amilyennek tűnik? A legnagyobb márkák is több tucat olyan összetevőt rejtenek, amelyek megkérdőjelezhetőek, sőt egyenesen veszélyesek lehetnek. Ha az alábbi 6 hozzávaló valamelyikét megtalálod a címkén, jobban jársz, ha nem veszed meg.

Butil-hidroxi-anizol (BHA)

A BHA, avagy feltűnőbb nevén az E 320 elsősorban élelmiszerekhez használt tartósítószer és stabilizátor, de gyakran feltűnik a testápolók összetevői között is, csakúgy, mint a rúzsokban. Gátolja a zsíroknál, aromáknál és színezőanyagoknál az oxigén hatására fellépő szín- és íz romlást, valamint enyhe mikroba gátló hatással is rendelkezik. Légy óvatos vele, mert arra érzékenyeknél allergiás bőrreakciókat válthat ki, illetve hormonzavarokat is okozhat.

DMDM Hydantoin

Ez a misztikus hangzású összetevő nem más, mint formaldehid kibocsátó tartósítószer, amelyet rengeteg szépségápolási termékhez használnak, beleértve a testápolókat is. Sajnos azonban szem- és bőrirritáló hatású, emellett gyengíti az immunrendszert, asztmát és rákot is okozhat. Kellemetlen mellékhatásai pedig a fejfájás, a depresszió és a gyakori fájdalomérzet.

Parfümök és illatanyagok

Bár nincs olyan nő, aki ne lenne teljesen oda a legújabb krémes testápolóért, amely eper vagy épp mangó illatot áraszt, jó tudni, hogy mindez nem természetes összetevőknek köszönhető. Ha a fragrance vagy a parfum szó szerepel az összetevők listáján, az olyan mérgező, vegyi anyagot jelent, amelyről a gyártó nem akarja, hogy tudjunk. Általában ez a Diethyl phthalate (DEP), amelyet leggyakrabban testápolókban és samponokban találhatunk meg. Károsítja a májat, a vesét és a szaporodási szerveket, mindamellett a szervezetre a hormonokhoz hasonló hatást gyakorol.

54033913 - girl on the bed applaying cosmetic on her legs

Parabének

A parabének gyakorlatilag az összes népszerű, kereskedelmi forgalomban kapható testápolóban megtalálhatóak. A címkéken garantáltan találkozol az alábbi összetevők közül jó néhánnyal: butylparaben, isobutylparaben, methylparaben, propylparaben és ethylparaben. Azért használják őket előszeretettel, mert megakadályozzák, hogy a baktériumok és a gombák elszaporodjanak a termékben, amely mind nagyszerű lenne, ha nem borítaná fel a hormonháztartásunkat és nem lenne szorosan összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásával. Szerencsére az organikus termékek gyártói találtak más összetevőket, amelyek távol tartják a gombákat a termékektől, mint az E-vitamin és a citromsav. Hogy miért nem helyettesítik akkor a legnépszerűbb brandek is velük a parabéneket? Azért, mert ezeknek a természetes összetevőknek a használatával a termék nem áll el olyan sokáig, mintha parabénnel készülne.

Retinyl Palmitate

A retinyl palmitate az A-vitamin egy vitatott formája. A tiszta A-vitamin (retinol) és palmitinsav (nagy szénatomszámú zsírsav) kombinációja. Sok testápolóban és napvédőben megtalálható öregedésgátló hatása miatt. Az NTP egér-kísérletei során azonban azt találták, hogy a retinyl palmitate gyorsítja a bőrrák kialakulását napfény hatására. Emiatt alapvetően a naptejekben jelent kockázatot, de nyáron elkerülhetetlen, hogy a reggel felkent testápolónk a nap során ne érintkezzen napfénnyel. A kutatók azt ajánlják, hogy a retinyl palmitate tartalmú testápolókat kizárólag este, lefekvés előtt használjuk.

Triethanolamine

A TEA alkalizáló szert a kozmetikai készítményekben a pH érték helyreállításához használják. Leginkább testápolókban és szempillaspirálokhoz alkalmazzák. Széleskörű használata ellenére mérsékelten veszélyes és hosszú távú használata egyáltalán nem ajánlott. Bőr- és légzésirritáló, illetve mérgező az immunrendszer számára. Ha ez mind nem lenne elég, az állatkísérletek még a rák kialakulásával is kapcsolatba hozták.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X