Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 hely, ahol garantáltan elfelejted bekenni magad naptejjel

7 hely, ahol garantáltan elfelejted bekenni magad naptejjel

bőrápolásegészségfényvédelemnaptejnapvédelemszépségszépségápolás
0

Írta:

Nem lehet elégszer hangoztatni, hogy milyen fontos a fényvédő (SPF 30 vagy magasabb) alkalmazása, a káros napsugarak ellen kötelességünk védeni a bőrünket. Védekezés nélkül nő a leégés, az idő előtti öregedés és a bőrrák esélye. Lehet, hogy azok közé tartozol, akik minden szabad bőrfelületet vastagon bekennek, de valószínűleg még így is elfeledkezel néhány fontos testrészedről.

 

Fejbőr

A hajad természetes akadály a napsugarak és a fejbőröd között. De jó tudni, hogyha a frizurád akár egy kis részt fedetlenül hagy, akkor a védelem elvész. Válaszd a napgélt, amely kevésbé olajos és gyorsabban beszívódik a bőrbe, mint a naptej, így nem zsírosodik tőle a hajad. Azonban, ha világos színű és vékony szálú a hajad, akkor ez nem nyújt elegendő védelmet, így számodra a legjobb megoldás a kalap viselése.

Fül

Bár elsőre furcsán hangzik, hogy a fület is be kell kenni fényvédővel, de már nem fogsz rajta meglepődni, ha eláruljuk, hogy a bőrrák legtöbbször itt jelentkezik. Mindegy, hogy mivel kened be, lehet az tej, olaj, gél, spray vagy stick, csak győződj meg róla, hogy gondoskodtál erről a gyakran elhanyagolt testrészről is.

Ajkak

Különösen az alsó ajkaknál nagy a kockázat a bőrrák kialakulására. A védekezés pedig igen egyszerű: válassz olyan ajakbalzsamot, amiben van SPF. Így egyben gondoskodhatsz ajkad hidratáltságáról és biztonságáról.

napved2.jpg ()

Szemhéj

Az emberek általában félnek tőle, hogy a fényvédő a szemükbe megy, így kihagyják ezt a területet, pedig a bőrrák kialakulásának esélye a szemhéjon is igen magas. Használj stick-et, hogy elkerüld a szem irritációját. Viaszosnak tűnik, de a naptejjel ellentétben nem kerül be a szembe. Viselj olyan napszemüveget, amely UVB és UVA védelemmel egyaránt ellátott.

Kézfej

Nagyon gyakori, főleg naptej és napolaj használata után, hogy lemossuk a kezünket, viszont arra már nem gondolunk, hogy így eltávolítjuk a védelmet a kézfejünkről. Ezt a részt is kend be, mert könnyen leég. Vigyél magaddal kisméretű kiszerelést a fényvédőből, hogy kézmosás után mindig gondoskodhass a védelemről, de a stick is jó választás.

Váll

A válladat biztos bekened napvédővel, hiszen ezen a csontos felületen könnyen megkap a nap, de ha pántos a fürdőruhád, akkor a pánt alatti területet biztosan kihagyod. Ez azonban igen nagy hiba, hiszen a pánt sosem marad ugyanazon a helyen. A legjobb, ha a fürdőruha felvétele előtt bekened az egész tested – a csípő környékére ugyanez igaz!

Lábfej

Nyáron leginkább szandált és papucsot viselünk, de arról könnyen elfeledkezünk, hogy napközben is védenünk kellene a lábfejünk vékony bőrét a nap káros sugaraitól. Kend be a teljes lábfejed, mielőtt belelépsz a papucsba, hogy a csúszkáló pántok területén is teljes legyen a védelem.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X