Főoldal > EGÉSZSÉG >  A felnőttek életét is megmentheti a védőoltás

 A felnőttek életét is megmentheti a védőoltás

betegségegészséggyógyulásmegelőzésoltásvédőoltás
0

Írta:

A védőoltások évente két-három millió életet mentenek meg világszerte, és bár a gyermekkori oltásokról gyakran esik szó, nem szabadna megfeledkezni arról sem, hogy milyen fontosak lehetnek egészségünk megőrzése érdekében a felnőttkoriak.

Bizonyos krónikus betegségek, családtervezés eseten is nemzetközi ajánlások határozzák meg a javasolt oltások körét! Egy külföldi út vagy nagyobb kirándulások előtt érdemes az oltásokról tájékozódni, mert csaknem minden esetben egyszerűbb a megelőzés, mint a kialakult betegség orvoslása. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont oltóorvosának segítségével mutatunk be három védőoltást.

Kullancs elleni védőoltás

A kullancsok számos, emberre veszélyes kórokozót terjeszthetnek, az általuk okozott két legismertebb és legveszélyesebb beteg­ség a vírusos agyvelő-­ és agyhártyagyulladás (kullancs­ encephalitis), illetve a baktériumok által okozott Lyme­-kór (utóbbi ellen nincs védőoltás.)
 
Hogyan kerül a kórokozó a szervezetbe? 
A baktérium, illetve a vírus vérszívás közben kerülhet az ember szervezetébe, ha a kullancs fertőzött volt.

A tünetek: A tünetek a csípést követő 3–21 nap múlva jelentkezhetnek. Az első fázis csupán néhány napig tart, izomfájdalom, láz jellemzi, majd néhány tünetmentes nap után ismét lázasnak érezhetjük magunkat, de ekkor már fejfájás, szédülés, hányinger is kialakulhat. Ilyenkor már biztosan a központi idegrendszer is érintett. Sajnos minden 10. ember esetében maradandó károsodás alakul ki a betegséget követően.

Lehetséges oltási sémák: az oltóanyagtól függően eltérő lehet, de minden esetben az alapsort követően (2+1, 3+1), három illetve öt évente szükséges a későbbiekben ismételni majd, hogy a védettség folyamatos legyen. Létezik gyorsított sor is. A védettség hat, illetve négy hét alatt érhető el.

Az oltás ára: 9800 Ft – 11 900 Ft

Kanyaró elleni védőoltás

A kanyaró rendkívül fertőző betegség, ami elsősorban a csecsemőkre és gyerekekre veszélyes. Egy-egy járvány során a betegségen át nem esettek kilencven százaléka megfertőződik, és minden 500. ember meghal.

Hogyan kerül a kórokozó a szervezetbe? Cseppfertőzéssel terjed, a légutakon keresztül kerül a vírus a szervezetbe.

A tünetek: Lappangási ideje 7-11 nap, majd változatos influenzaszerű tünetek jelentkeznek: láz, orrfolyás, köhögés, kötőhártya gyulladás, fejfájás, hányinger. Ezek alapján a betegség nem ismerhető fel. Ezt követően a hajas fejbőrön, arcon jelennek meg először a bőrtünetek, majd a törzsön és a végtagokon is láthatóak lesznek. Nem viszketnek, egybefolyhatnak, fokozatosan múlnak el. Gyakran alakulnak ki szövődmények a fertőzést követően, ezek lehetnek: agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás, középfül-gyulladás, bakteriális felülfertőződés.

Oltási menetrend:  a 15 hónapos korban beadott első védőoltás után egy emlékeztetőt is kapnak a 11 éves gyerekek, így ők vélhetően már egy éltre védettek. Az 1989 után születettek esetében történt így az oltások beadása, kötelező jelleggel.

Az oltás ára: 12 890 Ft

oltascikk1.jpg ()

Hepatitis elleni oltás

A hepatitis A és B vírusokkal leginkább külföldi utazások során találkozhatunk. A hepatitis A és B vírusok által okozott megbetegedések csak a kezdeti szakaszban téveszthetőek össze a tünetek alapján. A két kórkép közti lényeges különbség, hogy a hepatitis B vírusfertőzést követően kialakuló krónikus hordózói állapot hosszútávon a májsejtek pusztulásához, daganat kialakulásához vezethet. A hepatitis A vírus okozta megbetegedések enyhébb lefolyásúak, soha nem alakul ki krónikus hordozói állapot. Sajnos a hepatitis A fertőzések száma hazánkban is jelentősen emelkedett az elmúlt években.

Hogyan kerül a kórokozó a szervezetbe? A hepatitis A vírus általában szennyezett zöldséggel, gyümölccsel kerül a szervezetünkbe, komoly szerepe van a betegség terjedésében a fertőzött vizeknek. A hepatitis B vírus komoly világ egészségügyi problémát jelent. Sokan születéskor már fertőződnek a vírussal (fejlődő országok). A kialakuló krónikus hordozói állapot estén az érintett személyek szexuális úton, vérrel is fertőzhetnek másokat. A kábítószer használok, homoszexuális személyek fokozott veszélynek vannak kitéve. A krónikus hordozó sokáig tünetmentes lehet, de az érintett személy fertőzőképes.

A tünetek: A két betegség a bevezető szakaszában összetéveszthető, de mikrobiológiai vizsgálattal a későbbiekben elkülöníthető. Következményeit tekintve is jelentősen eltérnek egymástól. Tünetek lehetnek kezdetben: szemfehérje és a bőr sárgasága, sötét vizelet, világos széklet, végtagfájdalmak, étvágytalanság, hasfájás, rosszullét, hányás, hasmenés. A gyerekek gyakran tünetmentesek (hepatitis A esetében). Mindkét betegség több évtizede védőoltással biztonságosan megelőzhető. A hepatitis B okozta megbetegedések felszámolására nemzeti immunizációs programok működnek világszerte.

Oltási sémák: több megoldás létezhet, attól függően, hogy mennyi a rendelkezésre álló idő, illetve mik voltak a korábbi  oltások. ( Az 1985 után születettek már életreszólóan védettek hepatitis B-re.) Hepatitis A esetében elegendő egy oltás, a védettség két hét alatt kialakul. Hepatitis B adható külön és kombinációban is. Létezik csak felnőttek esetében gyorsított sor is, illetve hepatitis B ellen elérhető egy életreszóló immunitás. Optimális esetben hat hét szükséges a védettség kialakulásához, de gyorsított sor esetén legalább négy hétre van szükség.

Az oltás ára: 5000 Ft – 9800 Ft

Az oltásokról  bővebben tájékozódhat a Budai Oltóközpont honlapján (http://budaioltokozpont.hu/),  az oltóanyagok ára a beszerzési ártól függően változhat.

Forrás: Budai Oltóközpont, purecom


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X