Főoldal > EGÉSZSÉG > Vigyázat, szívrohamot okozhat a fájdalomcsillapító!

Vigyázat, szívrohamot okozhat a fájdalomcsillapító!

fájdalomfájdalomcsillapítógyógyszeribuprofénparacetamolszívroham
0

Írta:

Egy új kutatás szerint az ibuprofén és a paracetamol tartalmú gyógyszerek szedése súlyos kockázatokat hordoz magában!

Ha légúti fertőzés során használod őket, döbbenetesen felerősíti a szívroham lehetőségét. Szerencsére van más, természetes út is a fájdalom csillapítására.

Az akut légzőszervi megbetegedések, mint például az influenza, önmagában is megterhelik a szívet. Így a betegség és a nem szteroid típusú gyulladásgátló szerek – mint az ibuprofén – kombinációja kifejezetten halálosnak tűnik dr. Sarah Brewer, a Healthspan orvosigazgatója szerint. Ugyanis a megfázás vagy influenza idején beszedett legtöbb fájdalomcsillapító növelheti a veszélyt. Tajvani kutatók olyan ibuprofén tartalmú tablettákat találtak, amelyek a légúti fertőzésekkel való küzdés során megkétszerezik a szívroham esélyét.

Bár a paracetamolt gyakran a biztonságosabb alternatívaként reklámozzák, a mellékhatásairól eddig nem készült elegendő kísérlet, egyáltalán nem biztos, hogy ezek a gyógyszerek valóban olyan biztonságosak, mint amilyennek korábban hittük.

A legtöbb fájdalom, amelyet házilag csillapítunk, kismértékű vagy átmeneti, világszerte több millió ember érzi naponta. Bár a paracetamol, az ibuprofén és a kodein rövid távú fájdalomcsillapításra is alkalmas, a mellékhatások miatt túl sokáig nem szedhetők. Kialakulhat például májkárosodás, gyomorfekély, függőség vagy szívproblémák is.

gyogyszercikk1.jpg ()

Számos természetes fájdalomcsillapító létezik, amelyeknek nincsenek súlyos mellékhatásai. Azt is érdemes tudni, hogy a vényköteles gyógyszerek kb. 40%-a valójában növényi eredetű, tehát ha abban a formában nem utasítjuk el, miért ne tehetnénk próbát velük élesben is?

A gyógynövényi készítmények gyengéd hatást fejtenek ki, jelentős kockázatok nélkül. Hátfájásra, reumás-, ízületi- és izomfájdalmakra a legjobb az ördög karom. További lehetőség a kurkuma, amely természetes gyulladáscsökkentő hatású anyagot, kurkumint tartalmaz. Emésztési zavarokra, puffadásra kiváló az articsóka, megelőző jelleggel is érdemes használni.

Fontos tudni, hogy jelentős különbségek vannak a különböző emberek fájdalomcsillapítóra való reakcióiban. Így van ez a gyógyszereknél, és ez jellemző a gyógynövényekre is. Ezért ha 6 héten belül nem érzel jelentős megkönnyebbülést, érdemes átváltani egy másik gyógyhatású készítményre, amely nem rejt olyan mellékhatásokat, mint a paracetamol vagy az ibuprofén.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X