Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 tünet, ami vesebajra utal

10 tünet, ami vesebajra utal

fájdalomjelpisitünetvesevesebajvesebetegségvizelet
0

Írta:

Itt az a 10 tünet, amire mindenképp érdemes odafigyelned és vesebajra gyanakodnod, ha bármelyik jelentkezik.

Elképzelhető, hogy a vesebetegség sokáig tünetmentesen, vagy elég apró tünetekkel jelentkezik a betegség, majd hirtelen kritikus lesz. Nagyon fontos, hogy hamar felismerd a tüneteket.

1. Megváltozik a pisilésed

Az első tünet, ami kapcsolatban állhat a vesét érintő problémákkal, ha azt veszed észre, hogy nem úgy és nem olyat pisilsz, mint eddig. A legjobb megfigyelési lehetőséget a reggeli első vizelet adja. Ha ez sötétebb, más szagú mint eddig, gyanakodj a vesédre.

2. Fájdalom

Előfordulhat, hogy fájdalmat érzel vizelés közben, amikor vesebetegséggel küzdesz. Ilyenkor azt a csípő fájdalmat érzed, amit a húgyutakban lévő baktériumok okoznak pisilés közben. Az is lehet, hogy a fertőzött veséid a derekad tájára sugároznak erős fájdalmat.

3. Véres vizelet

Ez a legegyértelműbb veseproblémára utaló jel. Ha vért veszel észre a vizeletedben, azonnal fordulj orvoshoz, nem szabad halogatni a dolgot.

4. Extrém fáradtság és kimerültség

A vese felelős egy erythropoitin (EPO) nevű hormon termeléséért.  Ez a hormon látja el a vörösvérsejteket oxigénnel. A vesebetegség következtében a EPO szintje csökken, a vörösvérsejtek nem kapnak elég oxigént, te pedig fáradt, kimerült és álmatlan lehetsz ettől.

5. Koncentrációs képesség csökkenése

Az álmatlanság és a vesebetegség következtében az agy vérellátása is csökken, ez pedig hatással van a koncentrációra, közérzetre, hangulatra…egyszóval mindenre.

vesebaj2.jpg ()

6. Állandóan fázol

Amikor vesebetegséggel küzd a szervezet, előfordulhat, hogy nincs energiája arra, hogy az optimális testhőmérsékletet fenntartsa. Ebből te csak annyit érzékelsz, hogy folyamatosan fázol. Bizonyos esetekben azonban pont az ellentétét, lázat okozhat a vese fertőzése.

7. Bőrproblémák és viszketés

Előfordultak olyan tünetek, amikor a betegek bőrén kiütések, repedések jelentek meg. Ezeket általában a vörösvérsejtek oxigénhiányos állapota okozza.

8. Amóniaszagú lehelet, fémes íz a szájban

A beteg vese következtében a szervezet karbamid-szintje megnövekszik. Ennek a karbamidnak ammóniaszaga és fémes íze van, ezt érzed, amikor ezeket a tüneteket tapasztalod.

9. Hányinger és hányás

A veseproblémák egyik tünete lehet a hányás és hasmenés. A fertőzés miatt a szervezet nem képes felvenni tápanyagot.

10. Légzés rövidülése

Akár a folyadék szintje is megnövekedhet a tüdőben egy vesebetegség következtében, ez pedig rövidebb, ziháló lélegzéshez, álmatlansághoz és légszomjhoz is vezethet.

Nagyon fontos, hogy időben észrevedd a vesebetegség tünetit, mert nagyon veszélyes lehet, ha nem időben diagnosztizálják a bajt. A legjobb, ha azonnal felkeresed az orvosod, ahogy bármely tüneteket észlelsz. A fenti 10 tünet ugyan igen gyakori és kapcsolatba hozható a vesével, elképzelhető, hogy teljesen más panaszaid lesznek, s a fentiek közül egyik sem jelentkezik nálad.További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X