Főoldal > EGÉSZSÉG > Top 5 immunrendszer gyengítő, amitől beteg lehetsz

Top 5 immunrendszer gyengítő, amitől beteg lehetsz

betegségegészséggyógyulásimmunrendszerkórokozóvírus
0

Írta:

Ha az immunrendszer legyengül, fogékonnyá válunk a különböző megbetegedésekre, így az influenzára is. Tiszta sor, de vajon mi gyengíti le az immunrendszerünket?

Túl sok zsíros étel

A telített zsírsavakban gazdag táplálkozás hatására nemcsak testsúlyunk nő, hanem csökken azon fehérvérsejtek működése, amelyek nagyon fontosak a fertőzések elleni védekezésben. Egyél több tápláló, vitamindús ételt: zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, csírákat és teljes kiőrlésű gabonákat, de kerüld a vörös húsokat és a készételeket.

Méregtelenítés

A szervezet méregtelenítésére időnként szükség van, ám vigyázz, ne az influenzaszezon kellős közepén vond meg magadtól a tápanyagokat! Ha úgy érzed, szükség van arra, hogy most változtass étkezési szokásaidon, egyél több tápanyagdús, de kalóriaszegény ételt.

Sok stressz

Napjaink betegsége, a stressz az egyik legnagyobb veszély az immunrendszer számára. Mégis mindannyiunk életében jelen van, szinte lehetetlen védekezni ellene. Az élet sok területén helyt kell állnunk, mindig a maximumot akarjuk kihozni magunkból. Figyelj rá, hogy mindig szentelj elegendő időt magadra, a legkeményebb napon is találj egy fél órát arra, hogy azt csináld, amit szeretsz, így ki tudd ereszteni a felhalmozódott feszültséget. Lehet ez egy táncos aerobik óra, jógafoglalkozás, meditáció, vagy épp egy esti magányos szépségrituálé otthon.

immunr2.jpg ()

Túlzásba vitt testedzés

Az egészséges életmód hívei azt gondolják, a testmozgást nem lehet túlzásba vinni. Pedig a túl intenzív és gyakori edzés károsítja az immunrendszert, így védtelenné tesz az influenza ellen is. A test túlzott igénybevétele tehát ugyanannyira káros egészségünk szempontjából, mint az inaktív életmód. Heti 3-4x egy óra, közepes intenzitású testmozgás pont elegendő.

Alkoholfogyasztás

Rossz hír, hogy az alkalmankénti alkoholfogyasztás is gyengíti az immunrendszert, nemcsak a rendszeres. Amerikai kutatók bebizonyították, hogy a szeszesitalok hatására az emberek fogékonyabbá váltak a különböző megbetegedésekre. A vírusok savas közegben tudnak elszaporodni, az alkohol pedig savas ital. Érdemes lúgosító kúrát tartani, ezzel is erősíteni a szervezetet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X