Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 tipp, hogy gyorsabban gyógyulj

7 tipp, hogy gyorsabban gyógyulj

betegségegészséggyógyszergyógyulásorvospihenés
0

Írta:

Fogadd meg a tanácsokat, hogy hamarabb leküzdhesd a betegséget!

Nem sikerült megúsznod, hogy benyeld azt a fránya vírust, hiába szedted marokszámra a C-vitamint és ittad szorgalmasan a csipkebogyóteát? Most már kár dühöngened, koncentrálj inkább a gyógyulásra. És ne feledd, minden betegség figyelmeztet valamire; ha másra nem, arra egészen biztosan, hogy itt az ideje lassítanod.

Egy megfázás, vagy a télen olyan gyakori felső-légúti meghűlések kapcsán sokan csak legyintenek, és – nem törődve különösebben velük –, tovább dolgoznak. Jobb esetben öngyógyításba kezdünk, ami még egy darabig működhet is, de csak addig, amíg nem jelentkezik hőemelkedés, láz, és a közérzetünkben sem tapasztalunk komolyabb változásokat. Ha azonban te már ezen a fázison is átléptél, nincs más hátra; meg kell fogadnod a tanácsainkat, hogy minél gyorsabban újra egészséges légy.

1. Pihenj

Ez nem csupán annyit jelent, hogy nem mész be a munkahelyedre, legyen a home office is tiltólistán jó pár napig. Igaz ugyan, hogy az otthon végzett munkával megspórolod az utazással járó stresszt és fáradalmakat, de a munkahelyi őrület az otthonodban is utol fog érni, tovább rontva a gyors gyógyulás esélyét. Ne feledd: a pihenés jelentsen ágynyugalmat és bezárt levelezőrendszert.

2. Igyál

Ahhoz, hogy a méreganyagok minél gyorsabban távozzanak a szervezetedből, igyál minél több folyadékot. Ez elsősorban tiszta vizet, teákat (hársfatea, csipkebogyó tea, zöld tea) és gyümölcsleveket jelentsen. A legjobb, ha számon tartod, mennyit ittál már. A legjobb, ha naponta minimum 3 liter lecsúszik.

3. Egyél

Méghozzá egészséges ételeket. Ha lázas vagy, és levert, a legutolsó dolog, amire gondolni bírsz, az a féktelen lakmározás. Nyilván ilyenkor nem feltétlenül gulyásra és töltött káposztára vágysz, de ne hagyd, hogy minden erőd elszálljon. Figyeld a tested jelzéseit: könnyű, lédús ételeket kívánsz ilyenkor, ezért egyél minél több gyümölcsöt, zöldséget, és a levesek is sok energiával tölthetnek fel.

4. Levegőzz

Nyilván, amikor a vírus úgy ledönt a lábadról, hogy mozdulni sem bírsz, nem szabad túlzásba vinni a mozgást. De ha kitárod az ablakot, és úgy teszel-veszel egy kicsikét a lakásban, meglátod, még a közérzeted is sokkal jobb lesz. Ahogy napról napra jobban leszel, úgy fogod egyre jobban bírni a közeli parkban való sétákat is.

5. Töltődj

Igen, a betegség tényleg soha nem tud jókor jönni. Hiszen akkor, ha pihenésre lenne szükséged, akkor nyilván szabadságot vennél ki. De ha már kényszerpihenőre lettél ítélve, fogd fel pozitívan: nézd meg a gépeden azt a filmet, amit már olyan sokan ajánlottak, olvass el egy regényt, vagy csinálj bármi olyat, amiben kedvedet leled.

6. Szedd be a felírt gyógyszereket

A gyógyszereket nem viccből írják fel az orvosok. A tüneteid néhány nap múlva jó esetben enyhülni fognak, ám mindig kövesd az orvos utasításait. Az antibiotikumból például szigorúan tilos kevesebbet beszedni, mint amennyi a dobozban van, mert azzal többet ártasz vele, mint használsz.

7. Ne türelmetlenkedj

Azért egyetlen nap pihenő után csodákban ne reménykedj. Hiába is szeretnél minél gyorsabban túllenni az egészen, egy nap alatt ez nem fog sikerülni. Ha mégis a teljes felgyógyulás előtt állsz munkába, nem csak a visszaeséssel, de a szövődményekkel is számolnod kell.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X