Főoldal > EGÉSZSÉG > Feledékenység? A pajzsmirigy lehet a hibás!

Feledékenység? A pajzsmirigy lehet a hibás!

betegségfeledékenységgyógyszerhormonmemóriapajzsmirigypajzsmirigy alulműködés
0

Írta:

Hová tettem a kulcsom? Miért is mentem át a másik szobába? Mit is mondott a kollégám a tegnapi értekezleten? Ezek és ehhez hasonló kérdések szinte kivétel nélkül minden ember fejében megfordulnak, ám van, hogy a feledékenység már zavaró méreteket ölt.

Azonban még mielőtt kezdődő Alzheimer-t diagnosztizálna magának, érdemes megnézetni pajzsmirigye működését, mivel meglehet, hogy a túl kevés pajzsmirigy hormon okozza a panaszt. A témában dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa beszélt.

A feledékenység ijesztő is tud lenni

Bár mindenkivel megesik, hogy elfelejt dolgokat, ám van, hogy ijesztő méreteket ölt a probléma. Előfordulhat ugyanis, hogy az illető közérzetére, emberi kapcsolataira is rányomja a bélyegét az, hogy sok mindenre – akár mindennapi dolgokra- nem emlékszik. Amennyiben ez csak ritkán fordul elő, akkor az teljesen természetes, ám ha feltűnően feledékenyebb, akkor érdemes kivizsgáltatnia magát, mivel komoly betegségek is húzódhatnak a háttérben.

Bár gyakran az időskor velejárója a feledékenység, még ekkor sem érdemes legyinteni rá, hiszen valamilyen betegség is okozhatja. Ez lehet pl. érszűkület, daganat, vese-vagy májbetegség, hormonzavar, de akár egy egyszerű vitaminhiány (pl. B6, B12 hiánya), gyógyszer mellékhatás, vagy stresszes időszak is lehet a probléma okozója- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa.

70769516 - index finger tied with a red rope

Pajzsmirigy alulműködés is lehet a hátterében

A pajzsmirigy által termelt hormonok az egész test működésére nagy hatást gyakorol, így az agyi funkciókra, a memóriára is. Amennyiben valamilyen oknál fogva túl kevés T3, T4 hormont termel, az anyagcsere lelassul, ami negatívan befolyásolja a kognitív funkciókat is.

Mivel a normál agyműködéshez sok energiára van szükség, a pajzsmirigy alulműködésben szenvedők gyakran panaszkodnak feledékenységre és koncentrációs zavarokra, ugyanis az állapot lassú anyagcserével, így kevesebb energiatermeléssel jár – magyarázza a szakember. Az illető ezért amellett, hogy aluszékonnyá, depresszióssá és fáradttá válik, a memóriája romlik.

A pajzsmirigy alulműködés további tünetei:

  • menstruációs zavarok
  • túlsúly
  • depresszió
  • alacsony pulzus
  • székrekedés
  • hajhullás
  • alvászavar

Szerencsére a pajzsmirigy alulműködés gyógyszeres terápiával igen eredményesen kezelhető, melynek hatására a hormonszint normalizálódik, az anyagcsere felgyorsul, így az agyi funkciók is kielégítőbbé válnak.

Gyógynövényekkel a jobb memóriáért

A pajzsmirigy alulműködésre használt gyógyszeren kívül célszerű gyógynövényeket is fogyasztani, hogy minél tovább megőrizhesse szellemi funkcióit. Ilyen pl. a Veronica officinalis, mely amellett, hogy hatékony értisztító, fokozza az agy vérkeringését is, illetve a Ginseng, mely hozzájárul a testi erőhöz és egészséghez, valamint javítja az emlékezőképességet és a koncentrációt.

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X