Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 ok, amiért érdemes jázmin teával felpörögnöd

10 ok, amiért érdemes jázmin teával felpörögnöd

élénkítésenergiafogyásjázmin teakávészextea
0

Írta:

Szeretnél felélénkülni, de már megittad a napi kávé adagodat, az energiaital pedig szóba sem jöhet? Unod már a megszokott, átlagos teákat is? A virágok illatát viszont imádod? Akkor itt az ideje, hogy mindent megtudj a jázmin teáról!

Misztikus, selymes, lágy. Ez a három jelző juthat eszedbe az egyik legfinomabb, legegészségesebb teáról. A Himalájából származó, különleges jázmin teát ízesítéssel készítik: virágokat tesznek a zöld-, fehér-, fekete- vagy akár oolong tealevelek mellé, és addig hagyják érni őket, amíg a virág aromáját át nem veszi a tea, majd megsütik. Minél jobb minőségű a tea, annál többször ismétlik meg ezt a folyamatot.

A jázmin tea fenséges aromája azonban még csak a jéghegy csúcsa. Számos pozitív hatása van, amiért érdemes ezzel a virágos nedűvel felturbóznod magad, akár kávé helyett is.

1. Jolly joker élénkítő

A teában lévő thein a központi idegrendszeren át serkenti a vérkeringést és a légzést. Így több oxigénhez jut az agy, a szellemi teljesítőképesség pedig növekszik. Ha iszol egy csésze jázmin teát, garantáltan nem lesz gondod a koncentrációval, és úgy érzed majd magad, mint egy energiabomba.

2. Kiváló méregtelenítő

Táplálja azokat a baktériumokat, amelyek nélkülözhetetlenek az emésztéshez, így elősegíti a méregtelenítést. Nagy szerepet játszhat olyan komoly betegségek megelőzésében, mint a gyomorfekély vagy a krónikus hasmenés.

3. Szuper zsírbontó és koleszterincsökkentő

Nem csak méregtelenít, hanem a zsírbontásra is kitűnő hatással van. Egy számodra megfelelő diétával együtt óriási sikereket érhetsz el a fogyásban. De ha ez nem elég indok, a szívbetegségeket is megelőzheted, hiszen a koleszterinszintet is nagyon hatékonyan csökkenti.

4. Felturbózza az immunrendszert és megvéd az influenzától

Kifejezetten gazdag antioxidánsokban, amelyek megkötik a szervezetedben lévő szabadgyököket, így sokkal erősebbé válhat az immunrendszered. Ha pedig a legfontosabb védelmi vonalad erős, búcsút inthetsz a megfázásnak és az influenzás megbetegedéseknek is. A téli latyakos, hideg időszakban különösképpen ajánlott, mert erős az antibakteriális hatása is.

5. Remek köptető

Ha már megfáztál, segít a váladék kiürítésében, így újra nyugodtan tudsz aludni éjjel. De ha már kialakult egy kellemetlen gégegyulladás vagy rekedtség, akkor is nagyon gyorsan visszafordíthatod a folyamatot.

45142050 - jasmine tea in glass cup on wooden table

6. Megszabadít a stressztől

A jázmin illóolaját az aromaterápiában nyugtatóként is alkalmazzák. Már a tea illatától is beindul ez az áldásos hatás: lassabbá válik a szívverésed, emiatt pedig akaratlanul is megnyugszol. A téli, depresszióra hajlamosító hónapok alatt ez kincset ér.

7. Gyógyítja az ízületeket

Napi egy csésze jázmin tea, és hamarosan búcsút mondhatsz az ízületi- és az izomfájdalmaknak is. Ha sokat sportolsz, érdemes kipróbálnod.

8. Felveszi a harcot a diabétesz és a rák ellen

Mindkét krónikus betegség esetében kimutatták, hogy mind a megelőzést, mind a már kialakult betegséget tekintve kifejezetten hatékonynak bizonyul ez a zamatos tea.

9. Kiváló görcsoldó

Bélgörcsök, asztmás görcsös köhögés vagy bármely más görcsös fájdalmak, pl. menstruáció esetén is aranyat ér. Érdemes tehát főzni egy jázmin teát, bekuckózni a takaró alá, és hamarosan fel is lélegezhetsz, ki fog engedni a szorítás.

10. Kedvelt afrodiziákum

A hab a tortán: különböző eredetű szexuális problémák esetén is hatásosan bevethető, hiszen a jázmin illata valódi vágyserkentő.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X