Főoldal > EGÉSZSÉG > A modern kor táplálkozás élettani problémái és a Herbafulvo essencia (X)

A modern kor táplálkozás élettani problémái és a Herbafulvo essencia (X)

táplálkozás
0

Írta:

Az emberi szervezet szoros kapcsolatban van a környezetével, ez a környezet az elmúlt 100 évben nagyot változott. Nem abban a környezetben élünk, amelyben az elmúlt évezredekben kialakult a ember. A modern megbetegedések tulajdonképpen a megváltozott környezet (megváltozott táplálékok és táplálkozási szokások, a mozgásszegény életmód) miatti alkalmazkodási zavarok. Ezek okozzák az emberek általános rossz közérzetét, gyakori fejfájását, fáradékonyságát, magas vércukorszintet, váltanak ki metabolitikus szindrómát, magas vérnyomást, inzulinrezisztenciát, emésztés-élettani problémákat, az immunrendszer működésének a zavarát, amelyek következményeként növekszik a daganatos kockázat és fokozódik az autoimmun betegségek előfordulása.

Az evolúciós orvoslás, mint új keletű tudomány ebben az összefüggésben vizsgálja a modern táplálkozás élettani problémák kialakulását.

Az ok-okozat összefüggésében a tudományos közlemények számos élelmiszer alkotót nevez meg a modern megbetegedések kialakulásának okaként, melyeknek a jelenléte nem kedvező az élelmiszerekben, vagy nem ilyen nagyságú jelenléte a problémás.

  • Kovászos kenyér helyett adalékos kenyér, a glutén és a WGA fehérje, a FODMAP bélboholy károsító hatása, szerepe a szivárgó bélszinrdróma létrejöttében.
  • Szója és szójafehérje hidrolizátumok fitoösztrogén hatása
  • A GMO-s szója glyphosate kockázata, hatása a bél diszbiózisra és a máj- és vesekárosító hatása.
  • Indirekt GMO-s szója probléma, az ipari takarmányon nevelt sertés és baromfi húsának glifozáttartalma hasonló problémákat okoz, mint a direk hatás eredménye.
  • Pálmaolaj és pálmazsír, valamint az ebből származó margarinok, sütőmargarin, transzzsír okozta problémák.
  • Aminosavak, mint ízfokozók alkalmazásának negatív következménye a vérkeringésre, az inzulin rezisztenciára, a sebgyógyulásra és az immunrendszer szabályos működésére
  • Miért egyre problémásabb a tej? A tejsavófehérje, mint Janus arcú fehérje komoly szerepet játszik az autoimmun betegségek kialakulásában. Az adalékos kenyér által kiváltott szivárgó bélszindróma a szükséges feltétele az autoimmun probléma létrejöttének. A tehénsavófehérje az antigén a gyulladásos folyamat kiváltásában.
  • Az emésztőrendszerünk, az enzimrendszerünk nem tud alkalmazkodni a minőségében és mennyiségében megváltozott táplálékösszetevőkhöz, amelynek az emésztése során ember számára emésztetetlen káros intermedier anyagcsere termékek, pl. biogén aminok képződnek.
  • A fruktóz és a glükóz monoszacharidok, bár sokan „könnyen felszívódó szénhidrát”-nak gondolják, a limitált felszívódása révén a bélben marad, a fel nem szívódott monoszacharid a béldiszbiózis egyik kiváltó oka.

A Herbafulvo essenciáról

Herbafulvo essencia étrend-kiegészítő több aktív hatóanyagot is tartalmaz.

A herbafulvo essencia öt modulból áll:

  • A gyógynövény modul,
  • a fulvosav modul,
  • a fulvosav L-arginin komplex modul,
  • a fulvosav és sóiszapos parajdi só kelát modul,
  • az almapektin prebiotikum modul.

A gyógynövény modul hatása több féle:

  1. A bélbaktériumok kontrollálása. Az egészséges eubiotikus bélflóra állapot fenntartása, a bacterial overgrowing syndroma (BOS), a káros bélbaktériumon túlszaporodásának megelőzése. A hasznos bélbaktériumokkal szembeni tolerancia és a káros bélbaktériumok szaporodásának gátlása.
  2. Gyomor- és bélnyálkahártya-védő hatású gyógynövény főzet.
  3. Emésztőnedv-termelődés segítése gyógynövényekkel.
  4. Máj-, valamint vesevédelem és regenerálás, a szervezetet ért káros gombatoxin és xenobiotikum hatás kivédése a máriatövis szilimarin és szilibinin hatóanyagainak segítségével.
  5. A fekete áfonya levél főzetnek a vérkeringés, a vérnyomás szabályozásának segítésében, a vérerek endothel sejtek NO funkciójának megvédése révén van szerepe. A fekete áfonya még az időskori endothel funkciót is javítja. Az immunrendszer segítésében is van szerepe.
  6. Az édeskömény és az ánizs termése fokozza a vizelet kiválasztást, az illóolajainak a hatóanyagai a húgyutakban baktérium fejlődést gátló hatást fejtenek ki, vesekő képződést gátlóak.
  7. A csipkebogyó természetes C-vitamin és Rutin (P-vitamin) forrás, természetes roboláló.

A fulvosav L-arginin komplex modul hatása:

A nitrogén-monoxid NO 1992-ben az év molekulája volt a Science folyóirat szerint. A NO élettani szerepének leírói 1998-ban orvosi és élettani Nobel-díjat kaptak. A nitrogén-monoxid (NO) fontos szerepet játszik a szervezet keringési rendszerének működésében. Vazodiletator, érfal-tágulat fokozó anyag, amelynek szintézise nyomán a kitágult ereken belül nagyobb volumenű a véráramlás, így az oxigén-, tápanyag- és a folyadékszállítás. Ennek megfelelően szinte minden szerv működésében javulást hoz. Így az egészséges keringés fenntartásában, vagy visszaállításában, a magas vérnyomás megszüntetésében döntő szerepe van.

Az arginin a donorja a NO-nak, az arginin biztosítja a NO-ot a vazodiletatió létrejöttéhez. Az argininhiány következménye, hogy a kapilláris vérerek endothel sejtjeiben az L-arginin hiányában nem termelődik elegendő NO, ezért nem nyílnak meg a kapilláris vérerek a vér számára. Emiatt romlik az egész szervezet keringése, a szövetek oxigén és táplálék hiányában szenvednek.

Miért nem termelődik elegendő NO, miért lehet arginin hiány az emberi szervezetben?

Az utóbbi években a feldolgozott élelmiszerekben egyre inkább terjed az L-lizin, mint szabad aminosav ízfokozóként való használata. A lizinnek ugyanis umami, „finom” íze van.

A kedvező ízhatású lizin mennyisége nem kedvező az optimális keringés szempontjából.

A fulvosavnak számunkra két kedvező tulajdonsága van. Molekula súlyánál fogva a vékonybél első szakaszán egyszerű diffúzióval könnyedén felszívódik. A molekula tömegéhez képest nagyszámú karboxil gyököt tartalmaz, amely a szabad aminosavak komplex formában való kötését teszik lehetővé.

A Herbafulvo essencia már a gyomorban keveredik a táplálékkal.

Az essenciákban a fulvosav mennyisége lehetővé teszi azt, hogy a táplálékban lévő szabad aminosavak, különösen a két kétbázisos lizin és arginin aminosav fulvosav-aminosav komplexként szívódjon fel. Ha a szabad aminosavak komplexként szívódnak fel, akkor nem alakul ki a lizin-arginin antagonizmus.

Az arginin jelenléte a szervezetben lehetővé teszi a nitrogén-oxid képződését és a vazodiletáció működését. Ezen az élettani alapon működő hatás segíti a keringést és az optimális vérnyomást.

Az utóbbi időben egyre több tudományos cikk jelenik meg arról, hogy az immunrendszer szabályos működése csak a szervezet optimális arginin ellátása mellett tud létrejönni.

A fulvosav és sóiszapos parajdi só kelát modul:

A Herbafulvo essenciába tett természetes elektrolitot fulvosavhoz kötjük. A hozzáadott elektrolit a természetes, nem finomított parajdi só, amely a sóiszapot is tartalmazza. Ez a legtermészetesebb és leghatékonyabb Ringer-oldat. A parajdi só makroelem összetétele és az egyes elemek aránya teljesen azonos az egészséges szervezet extracelluláris folyadékterének összetételével, ezentúl még 84 féle mikroelemet tartalmaz az őstengerek több millió éve bepárolódott só természetes állapotának megfelelően.

Ez a modul természetes módon beállítja a szervezet ozmotikus nyomását.

Az almapektin prebiotikum modul szerepe:

A pektin bonyolult felépítésű növényi eredetű poliszacharid, mely gyümölcsökben, zöldségekben található. A legnagyobb mennyiségben, a citrusfélékben és az almában van. A pektin anyagok jótékony hatású, természetes méregtelenítők. Így komplexképző tulajdonsággal bír, csökkentve ezzel a béltartalom ozmotikus koncentrációját, segítve az ozmotikus hasmenés elkerülését.

A vízben oldódó, fermentálható rostok a vékonybélben ellenállnak az emésztésnek és a felszívódásnak, azonban a vastagbélben fermentálódnak.

A hasznos bélflóra a Gram-pozitív tejsavtermelő baktériumok, a lactobacillusok és bifidobaktériumok és a Gram-negatív vajsavat és egyéb illózsírsavat termelő fusobacteriumok és Bacteriodes nemzetség tagjainak a táplálékforrása a fermentálható rost.

A vastagbélben folyó fermentációnak az elsődleges szerepe nem abban van, hogy a szerves savak energiát biztosítsanak a szervezet számára hanem, hogy a bélcsatornabeli immunrendszer, a nyirokszerv működését segítse. Az alma fermentálható rostja a szervezetnek a kórokozó baktériumok komperatív elnyomására és kiszorítására irányuló négyes védelmi rendszer (mikrobiális, humorális, anatómiai és celluláris) védekezését segíti. Emiatt a hasmenés kezelésére, a gyomor és bélrendszer betegségeinek gyógyításában alkalmazzák.

Egy másik gyógyhatású tulajdonsága a bevonó és védő hatása. Mivel a pektinek nagy molekulájú poliszacharidok, képesek gélt alkotni a gyomor és nyálkahártya felszínén, ami megvédi a nyálkahártyát az agresszív tényezők irritáló hatásától.

Összefoglalva:

  • Kedvező hatása van a vérkeringésre, a kapilláris vérerek megnyílására, az optimális vérnyomás fenntartásában.
  • Jó hatással van a gasztroenterális problémákra.
  • Fontos! Nem stimulálja az immunrendszert, hanem azokat az anyagcsere közti terméket biztosítja szervezetnek, amelyeknek a hiánya akadályozza az immunrendszer szabályos működését.
  • A szivárgó bélszindróma megszűnése miatt javulnak az autoimmun betegségek tünetei.
  • Segíti az immunrendszer működését, mivel biztosítja a működéséhez szükséges anyagokat.
  • Kiemelt szerepe van a máj- és vesevédelemben és regenerálásban.
  • Kedvező a hatása az inzulinrezisztenciára, javul a tartós vércukorszint, a HBA1c.

Korunk táplálkozási problémáinak a kezelésére a Herbafulvo essencia fogyasztása jó választás.

Ha Ön tudatosabban is táplálkozik, akkor teljes a siker, ha problémája van, akkor sokat javulhat az életminősége, vagy megelőzheti a problémák kialakulását.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X