Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért lehet kellemetlen az izzadságszag

Ezért lehet kellemetlen az izzadságszag

bőrdezodoregészségizzadásizzadásgátlóizzadságizzadságszagverejték
0

Írta:

Szinte állandóan használsz dezodort és parfümöt, mégis zavar az izzadásszagod? Az is lehet, hogy komolyabb gond áll a háttérben! 

Le kell szögeznünk, hogy az izzadságszag az esetek többségében teljesen normális, amely az izzadás, a baktériumok elszaporodása, a meleg levegő, a pára, a higiénia esetleges hiánya és a környezeti szennyeződések keveredése következtében jön létre.

Azonban, ha az utóbbi időben már a dezodor és a parfüm sem segít a nem kívánt testszag elnyomásában, érdemes elgondolkodni rajta, mitől is lehet. Nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, de vannak olyan betegségek is, melyek miatt megerősödhet az izzadságszag. Egy friss amerikai kutatás során például nemrég derült ki, hogy léteznek olyan rákos megbetegedések, melyek közvetlen hatással vannak a bőrre – ezek következtében pedig az átlagosnál is erősebb testszag keletkezik, melyet a fejlett szagérzékkel rendelkezők azonnal megéreznek.

De honnan tudhatjuk, hogy mi okozza a megerősödött testszagunkat? A szakértők három nyomós okot tudnak arra mondani, hogy mitől változhatott meg egyik pillanatról a másikra az izzadságszagunk.

1. Új étkezési szokás

Egy-egy új fogyókúra kipróbálása nagyban befolyásolhatja az anyagcsere és test működését – még akkor is, ha elsőre ennek semmilyen jelei nincsenek!  A szakértők szerint az új diéták során az anyagcsere-folyamatok közben VOCs molekulák (szerves illékony molekulák) keletkeznek, melyek a bőrön keresztül párolognak el, kellemetlen szagokat okozva ezzel. Ezt a fajta testszagot általában a főétkezések után 2-3 órával érezhetjük.
Érdekesség: A ketogén diéta következtében például bizonyítottan megváltozik az ember testszaga, illetve a lehelete is.

2. Állandó stressz

Ha a magánéleted kész káosz és a munkahelyeden is állandóak a problémák, a stresszt okolhatod a leginkább a fokozott izzadás miatt. A szakértők szerint a stresszhormonok már önmagában fokozzák a testhőmérséklet emelkedését és a verejtékmirigyek túlzott működését, melyek kellemetlen izzadást okozhatnak – többek között ezért fordul elő, ha egy nagyobb prezentáció, egy fontos esemény vagy egy munkainterjú előtt jobban izzadsz a kelleténél.

74498379 - attractive girl is disgusted by her sweaty armpits

3. Egészségügyi kondíciók

Szerencsére csak nagyon ritkán, de extrém esetben az emésztési- és anyagcserezavarok, a máj- és veseproblémák, valamint a diabétesz is okozhat verejtékmirigy-zavart, mely nemcsak az izzadság és a testszag növekedésében, hanem a lehelet és a széklet megváltozott, erős szagában is érezhető. Ilyen esetben a gasztroenterológus azonnali látogatását, illetve a szervezet teljes kivizsgálását javasolják a szakértők.

Mit tehetsz, ha ezek az okok nem állnak fent?

A szakértők szerint a mentaolaj testápolóként való használata hatásosan képes féken tartani a testszag miatti kellemetlenségeket, de érdemes lehet a dezodort, az izzadásgátlót, valamint a parfümöt is lecserélned – elképzelhető, hogy egy idő után már nem használnak a bőrödön. Amennyiben pedig a tisztálkodási és higiéniai változtatások után sem látsz javuló tendenciát, mindenképpen konzultálj az orvosoddal.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X