Főoldal > EGÉSZSÉG > Így használd helyesen a dezodorod!

Így használd helyesen a dezodorod!

bőrápolásdezodorillatizzadásizzadságkozmetikum
0

Írta:

Te is szenvedsz az állandó izzadástól és bizony szégyelled a hajlataidnál lévő kellemetlen illatokat? Ha dezodort is gyakran használsz, de még így is zavarnak a „szagok”, valószínűleg rosszul használod a terméket.

Mi is az a dezodor? Az izzadásgátlóval ellentétben nem szünteti meg izzadást, tehát a közhiedelemmel ellentétben nem hordoz méreganyagokat és a használata nem káros a szervezetre. A dezodor csupán az izzadáskor felhalmozott baktériumok kellemetlen szagát akadályozza meg, ami a mindennapokban is jól jöhet, nem csak a különleges alkalmakkor.

1. Válaszd a megfelelő terméket!

Ahogy már említettük, az izzadásgátló spray és a dezodor két külön dolog – ne keverd össze őket. Ha a pólódon éktelenkedő izzadságfoltok zavarnak, nem a dezodor lesz számodra a megfelelő termék, míg ha magával a testszaggal van gondod, bátran használd!

WellnessCafe tipp: A két termék között egy fontos elemi különbség van: az izzadásgátlók többsége alumínium-származékokat tartalmaz, amikor toxikus hatással vannak a DNS-ünk számára – ezek hatása tehát nem ajánlott!

2. Vidd fel időben a dezodort!

Bár a dezodorok a nap bármely pontján bevethetőek, a hatásuk az esti órákban a legnagyobb, hiszen általában ekkor mozgunk és izzadunk a legkevesebbet. A szakértők szerint jobban „beleolvad” a bőrbe, ha éjjel, közvetlen a fürdés után dezodorozunk és másnap semmi gondunk nem lesz a testszagokra.

WellnessCafe tipp: Ugye azt mondanunk sem kell, hogy ez a termék sem hat azonnal, tehát minél korábban viszed fel a dezodort, annál hatásosabb lesz az eredmény!

44034920 - young woman is sweating to much and she doesn't like her smell under armpit.

3. Inkább többször használd, mint kevesebbszer!

Ha különösen izzadékony vagy, egyszer nem elég lefújni a hónaljadat: legalább kétszer, de lehet, hogy háromszor is alkalmaznod kell, hogy elnyomja a testszagot. Ha ez sem elég, akkor javasoljuk, hogy sötét színű, pamut és jól szellőző anyagból készült toppokat válassz, amik a meetingeken és a randikon is megállják a helyüket.

4. Teszteld az illatát!

Ha bőrproblémákkal (ekcéma, akne) küszködsz, ne válassz tömény, erős illatú dezodorokat, mert könnyen irritálhatják a bőröd. Amennyiben bizonytalan vagy, a már a drogériában próbáld ki a csuklódon a terméket, vagy válassz illatanyag- és alkoholmentes verziót!

5. Cseréld folyamatosan a márkákat!

Középiskola óta ugyanazt a fajta deót használod? A bőröd nagy valószínűséggel hozzászokott a termékhez, ezért nem érzed a hatását! Ha mindig testszag mentesen szeretnél szaladgálni, amint elfogy az egyik dezodorod, cseréld le egy másikra; sőt! Akár naponta is váltogathatod őket, a lényeg, hogy soha ne ragaszkodj egyetlen termékhez sem, mert könnyen elillan a hatásuk.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X