Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 étel, amelyben több vas található, mint egy adag vörös húsban

6 étel, amelyben több vas található, mint egy adag vörös húsban

vasvashiányvérszegénység
0

Írta:

Biztosan te is emelgeted a súlyokat a teremben, de ez egyáltalán nem az egyetlen vas, amire a testednek szüksége van. A vas segít oxigént szállítani a vörösvérsejtekbe, emellett támogatja az immunrendszer és az agy megfelelő működését.

A napi ajánlott vasbevitel 19 és 50 év közötti nők esetén 18 mg, amit valljuk be, egyáltalán nem könnyű élelmiszerből fedezni. Nem véletlen, hogy a vashiány az egyik leggyakoribb tápanyaghiány. Ha nem vagy vörös hús rajongó, különösen nehéz elegendő vasat bevinni a szervezetedbe. Mivel a vörös húsokban található vas sokkal jobban hasznosul, így a táplálkozási szakemberek a vegetáriánusok számára megemelt, napi 32 mg vas bevitelét javasolják. A vasnak ugyanis két fajtáját különböztetjük meg étrendünkben. Leegyszerűsítve a hem-vas az állati eredetű élelmiszerekben, a nem hem-vas pedig a növényi eredetűekben található meg. A növényi táplálékok kizárólag nem hem-vasat tartalmaznak, míg például a szárnyasokban és a tenger gyümölcseiben a vasnak mindkét fajtája megtalálható. A hem-vas a szervezetben sokkal hatékonyabban felszívódik, ezért kell vegaként különös módon gondoskodni a több vas beviteléről.

Hogy miből fedezhetjük a vasbevitelünket, ha nem fogyasztunk vörös húsokat? Íme, az a 7 étel, amelyben több vas található, mint egy adag vörös húsban (2-2,5 mg).

Fehér bab

Félcsészényi fehér babban, amely pont elegendő mennyiség egy adag salátához, főzelékhez vagy leveleshez, 4 mg nem hem-vas található. Fogyaszd C-vitaminban gazdag étellel, mert a C-vitamin hatékonyan segíti a nem hem-vas felszívódását. A bab emellett igazi tápanyagbomba, tele van növényi fehérjével és rosttal. Csökkenti a koleszterinszintet és egyensúlyban tartja a vércukorszintet.

Spenót

Popeye nem véletlenül tömte magába a spenótot, ugyanis félcsészényiben 3 mg növényi vas található. A vason kívül a spenót közel 20 másik vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, ráadásul rendkívül ízletes hozzávalója lehet szinte minden fogásnak. Rakd csirkemellhez, salátába, gabona alapú köretekhez vagy akár szendvicsbe is.

57841314 - rosemary white bean spinach soup. toning. selective focus

Tofu

Félcsészényi tofuban 3 mg nem hem-vas található, amely kicsivel több is, mint amennyi egy átlagos adag vörös húsban rejlik. A tofu ráadásul tökéletes fehérjeforrás azok számára, akik húsmentesen étkeznek. Valójában kifejezetten egészségesebb választás is, hiszen sokkal kevesebb telített zsírsavat tartalmaz. A tanulmányok szerint napi 25 g szójafehérje fogyasztása jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Osztriga

Az osztriga nemcsak afrodiziákum, hanem igazi vasbomba is. 85 g osztrigában 9 mg hem-vas található. Ez sokkal több, mint amennyit vörös húsból nyerhetünk, ugyanakkor jóval kevesebb telített zsírsavat tartalmaz, mint a vörös hús. Emellett kivételesen magas szelén- és cinktartalmú, ezáltal segíti az emésztést és erősíti az immunrendszert.

Chia mag

A chia mag nem véletlenül vált világszerte az egyik legkedveltebb élelmiszerré az egészséges életmód hívei körében. Mindezt a benne található Omega-3 mellett kimagasló vastartalmának is köszönheti. 30 g chia mag körülbelül 2 mg nem hem-vasat tartalmaz. És ha mindez nem lenne elég, kiváló rostforrás, így az emésztést is segíti. Nos, kér valaki chia pudingot?

Kakaóbab és kakaópor

És ha már chia puding, akkor zárásként kedvezzünk még az édesszájúaknak, ugyanis a kakaó is remek vasforrás. 85 g kakaóbab vagy kakaópor 7 mg (!) vasat tartalmaz. Természetesen ez nem hem-vas, tehát nem szívódik fel olyan hatékonyan, mint az állati eredetű vasforrások, azonban mindezért kárpótolnak a szívvédő flavonoidok, illetve az agyi funkciókat és az idegrendszer működését támogató magnézium.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X