Főoldal > EGÉSZSÉG > Tünetek a vashiány mögött

Tünetek a vashiány mögött

betegségvasvérvérszegénység
0

Írta:

A vashiány az egyik leggyakoribb hiányállapot, főleg a nők körében. Életkortól függetlenül mindenkinek szüksége van elegendő mennyiségre belőle, mégis a csecsemők, a kamasz lányok, valamint a terhes nők a legveszélyeztetettebbek a hiány szempontjából.

Mivel nélkülözhetetlen vegyület az élettani folyamatokban, hiánya igen sokrétű problémát okozhat, így egy hosszan elhúzódó rossz közérzetnél sokszor kiderül, hogy hátterében vashiány áll. A vörösvértestek működéséhez elengedhetetlen – mert nem tud elég hemoglobint előállítani , így ha nem jut elegendő mennyiséghez, nem tudja a vér ellátni szükséges feladatait, tehát az oxigénszállítás kárt szenved.

Mi okozhat vashiányt?

Vashiányt több dolog is okozhat, de általánosságban elmondható, hogy egy egészséges, felnőtt embernél mindez kiküszöbölhető megfelelő, változatos táplálkozással. A megfelelő étrend különösen fontos kisgyermekek esetében, hiszen a gyors növekedésük rengeteg vasat emészt fel. Természetesen ezt lehet pótolni anyatejjel, de ha erre nincs lehetőség, akkor vasban gazdag tápszerrel kell megoldani a táplálást.

vas2.jpg ()

A menopauza előtt állóknál a nagyobb mennyiségű menstruációs vérzés állhat a hiány hátterében, viszont a férfiaknál, illetve a klimax után álló nőknél akár komolyabb betegség is okozhatja, mint például aranyér, esetleg valamilyen belső vérzés, fekély, daganat mivel ezek vérveszteséggel is járhatnak. Éppen ezért érdemes évente laborra menni, így ugyanis nyomon lehet követni a szervezetben található vas mennyiségét.

Ennek az anyagnak a hiánya a csecsemőkön kívül az állapotos nőknél jár nagyobb veszéllyel, hiszen ekkor a normálisnál kisebb súllyal jöhet világra a baba, illetve nagy az esély a koraszülésre is. Éppen ezért tanácsos külön vastablettát szedni a várandósság alatt, ugyanis ekkor nem csak a saját, de a magzat vaskészletéről is gondoskodnunk kell.

A vashiány főbb tünetei

Mint már említettük, a vashiány tünetei igen szerteágazóak lehetnek, és gyakran más betegségeket húznak rá az amúgy könnyen kezelhető problémára. Leggyakrabban nagy fokú fáradtságérzet, valamint a koncentrálóképesség hiánya hívja fel a figyelmet a bajra. Megtévesztő lehet, mivel az emberek nagy része ilyen esetben másra gyanakszik a háttérben. Azonban ha nagy mértékű a hiány, akkor mindehhez társulhat szédülés, sápadtág, rossz közérzet, illetve fokozott ingerlékenység.

Nem ritka a végtagok hideg tapintása, valamint a gyakori fázás, ami akár az ajkak elszíneződésével is járhat. Kozmetikai problémák szintén felléphetnek, például a bőr és a haj szárazsága, a köröm töredezése, nem csoda, hogy a legtöbb szépségkapszulában megtalálható a vas.

További tünetek

– fejfájás, migrén
– viselkedészavar
– kisgyerekeknél a növekedés lelassulása
– heves szívdobogásérzés
– különös dolgok iránti éhségérzet (pl. homok)

Mit tehetsz?

Hogy elkerüld a vashiányból adódó vérszegénységet, több dolgot tehetsz, annak függvényében, milyen mértékű a hiányállapot. Van, hogy orvosi receptre kapható vastablettával lehet kezelni, de kevésbé komoly esetben meglehet, hogy csupán a táplálkozásodon kell változtatni.

Hogy mit fogyassz ilyenkor?

Nagyszerű megoldásként szolgálhatnak a zöld főzelékek, mint például a spenót, illetve a sóska, az olajos magvak (főleg a tökmag, a dió vagy a szezámmag), remek forrása a mák, a csalán és a csipkebogyó is, de a legfontosabbak az állati eredetű táplálékok (pl. a máj, a vörös húsok: bárány-, nyúl-, libahús), ugyanis ezekből tud a legtöbb vas felszívódni, ezért is van olyan sok vashiányos a vegetáriánusok között. Emellett fokozottan ügyelni kell a megfelelő mennyiségű B-, valamint C-vitamin bevitelére is, mivel ezek is nagyban hozzájárulnak a vegyület maximális felszívódásához.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X