Főoldal > EGÉSZSÉG > A vashiány 6 ijesztő tünete

A vashiány 6 ijesztő tünete

egészségenergiavasvashiányvaspótlásvérvérszegénységvörösvérsejt
0

Írta:

Ha fokozatosan eltűnik az energiád, egyre kimerültebbnek érzed magad, még a lépcsőn feljutni is igazi kihívás, a napi edzésről nem is beszélve, a dolog mögött könnyen állhat vashiány is.

A legnagyobb oka ennek a táplálkozásban keresendő, s a nők sokkal nagyobb eséllyel lesznek vashiányosak, mint a férfiak. Hivatalosan is vashiányos vagy, ha a szervezetedben nincs elegendő vas a hemogobin előállításához. A hemoglobin pedig a vörös vérsejtekhez szükséges. A vasban gazdagabb ételek fogyasztása ugyan segíthet a problémán, de sajnos vashiányt az is okozhat, hogy a bevitt vasat nem képes a szervezet felszívni, hasznosítani, ez pedig már gyógyszeres kezelést igényel.

Megmutatjuk, milyen tünetek kapcsán érdemes gyanakodni a vashiányra.

1. Piszkos dolgokra vágysz

Ez a pont nem arról szól, hogy ha gyorskaján élsz, a fontos tápanyagokat nem viszed be, például vasat sem. A kutatók összefüggést találtak a piszkos dolgok evésének vágya és a vashiány között. A vashiányos emberek erősen vágynak arra, hogy koszt, anyagot, kukoricakeményítőt, kartont és tisztítószereket “kóstoljanak”. Sajnos az emberek nagy része szégyelli és nem meri bevallani az orvosnak, pedig ez igen jelentős tünete a vashiánynak.

2. Kanálkörmök

Annak ellenére, hogy sokkal kisebb felületen kapcsolódik a testedhez mint mondjuk a bőröd, a köröm igazi lenyomata tud lenni az egészségi állapotodnak. Az erőtlen, gyenge, törékeny körmök könnyen vashiányra utalhatnak. A kanál alakú vagyis lefelé hajló köröm is az egyik tipikus jele a vashiánynak, figyelj oda rá.

3. Repedezett ajkak

Köszönhetően a téli hidegnek, a száraz szobai levegőnek, vagy az ajkak nyalogatásának mindenki ismeri azt az érzést, amikor fáj a kirepedezett ajak. A vashiányos embereknek azonban egy speciális repedés van a szájuk sarkában, mely nehezíti az evést, beszédet, de még a mosolygást is. Egy kutatás során az ilyen repedéssel bajlódok 35%-a vashiányosnak bizonyult.

, Image: 121856376, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Tetra Images

4. Duzzadt nyelv

Egy másik tünete a vashiánynak a duzzadt és érzékeny nyelv. Ha valaki ilyesmivel él együtt, elképzelhető, hogy szinte észre sem veszi, hiszen a hosszabb ideje fennálló vashiány miatt teljesen hozzászokott ehhez az állapothoz. Sajnos az ilyen duzzadt nyelv akár komoly problémákat okozhat a rágásban, nyelésben is.

5. Sóvárgás jég rágása után

Az összefüggés még nem teljesen világos a tudósok számára sem, de az biztos, hogy az egyik leggyakoribb tünete a vashiánynak, hogy a beteg jég rágása után sóvárog. Az orvosok azzal hozták kapcsolatba a jég rágását és vashiányos állapotot, hogy mivel krónikus fáradtság övezi a pácienseket, a jég rágása segít az éberség megtartásában, esetleg a duzzadt nyelvet is képes hűsíteni, nyugtatni.

6. Bizsergő lábak

Amikor sokat ülsz, esetleg a lábadat furcsán terheled, amikor elkezded mozgatni, bizsergő érzést tapasztalsz. Azt szokták mondani erre a köznyelven, hogy olyan, mintha hangyák futkosnának a lábadon. Bár az orvosok ebben az esetben sem tudták teljesen feltérképezni az ok-okozati összefüggést, az adatok alapján a gyakori és indokolatlan bizsergés összefüggésben áll a vashiánnyal.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X