Főoldal > DIÉTA > Így edd a szuperegészséges chia magot

Így edd a szuperegészséges chia magot

ásványi anyagchia magdiétaegészségétkezésfehérjemagtáplálkozásvitamin
0

Írta:

Ezeknek az apró magvaknak nagyon magas a fehérje, rost és omega-3 tartalma. Azonban eheted jó és rossz módszerrel is.

 

Egy esettanulmány azt írja, hogy a páciens esetében nyelési zavar alakult ki a chia mag evését követően. Az illető egy kanál száraz magot evett meg, majd vizet ivott rá. Az egyik oka annak, hogy kedveljük a chia magot, hogy segíti a diétánkat, mert vízbe áztatva a térfogata megnő, így hosszabb ideig érezzük telítettnek magunkat. Ezt a folyamatot azonban nem lehet a gyomorban véghez vinni, vagyis ha a száraz magra isszuk a vizet, kényelmetlen érzést tapasztalhatunk, vagy akár még kellemetlenebb panaszokat.

A magot evés előtt javasolt beáztatni vízbe. Ilyenkor a chia mag egy kocsonyás bevonatot dolgoz ki maga körül, mely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az emésztőrendszeren könnyebben végigjusson. Az egész magokkal ellentétben az őrölt mag azért lehet jobb, mert több ALA (az omega-3 növényekben megtalálható formája) tud beépülni a véráramba – de nincs tudományos kutatás arról, hogy melyik formája egészségesebb a chia magnak.

Azt azonban már tudják a kutatók, hogy a chia magot egész és őrölt formában is képes az emberi szervezet megemészteni bizonyos mennyiségig. Ha szeretnéd beépíteni a mindennapi ételeid közé, itt van néhány recept, hogy hogy lehet a legfinomabb a chia mag.

71023042 - healthy chia pudding with almond milk in a glass

Chia puding: Chia mag és kókusztej házasságából jött léte. Beilleszthető a paleo étrendbe, remekül funkcionál reggeliként. Este keverd össze, tedd be a hűtőbe, reggel pedig már fogyaszthatod is!

Puffadáscsökkentő ital: Ha gyakran érzed magad puffadnak, itt az ideje, hogy beillesz egy új reggeli szokást, mely magában foglalja a chia mag fogyasztását. Csupán 3 lépésből áll: a chia mag beáztatása, ennek elfogyasztása, majd még egy adag víz megivása.

Áfonyás chia muffin: Ha a muffin tésztájába kevered a chia magot, azzal egy extra tápanyaglöketet adsz az édességednek. Mivel együtt sül a tésztával, észre sem fogják venni, hogy ott van a chia mag.

Antioxidánsban gazdag bogyós gyümölcs smoothie: Ha már meguntad a reggeli ropogós textúrát, próbáld ki a chiát reggeli turmixba ágyazva. Így egy magas C-vitamin, rost- és antioxidáns tartalmú reggeli keveréket kapsz.

Rászórós joghurt: Ha egy gyors omega-3 forrást keresel, egyszerűen szórj a joghurtodra egy teáskanálnyi magot! Keverd össze. adhatsz hozzá gyümölcsöt is, majd edd meg! Biztosan élvezni fogod ezt a finom reggeli ételt.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X