Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért okoz alvásgondokat a menstruáció

Ezért okoz alvásgondokat a menstruáció

alvásciklusegészséghasfájáshormonmenstruációmenzeszpihenés
0

Írta:

Nem alszol jól, ha menstruálsz? Gondoltad volna, hogy nem a stressz hibás a rossz alvásodért, hanem a menzeszed!

A menzeszkor jelentkező hasfájás, kedélyingadozás és az édességkívánás mellett van még egy kellemetlen tünet, ami minden harmadik nőt érint: a nyugtalan alvás. A Nemzetközi Alvásdiagnosztikai Intézet 2007-es felmérése szerint a rossz alvás, a rémálmok és az éjszakai (akár többszöri) felébredések minden harmadik nőt érintenek. Hogy miért? Maryanne Taylor alvásszakértő és Pat Duckworth pszicháter utánajárt a kellemetlen jelenségnek és sikeresen kinyomozták azt a négy okot, amiért havonta legalább egyszer szenvedned kell a nyugtalan alvástól.

1. Megemelkedik a tested hőmérséklete

Köztudott, hogy minél melegebb a levegő, annál rosszabbul megy az alvás; az ovuláció (peteérés) bekövetkeztekor pedig 0,5 – 1 °C fokkal is melegebb lehet a test hőmérséklete. Ezt a tünetet sajnos csak a gyakori szellőztetéssel és hűtéssel lehet kiküszöbölni, akkor viszont nagyon is hatékonyan! Az ideális hőmérséklet 15-19°C között mozog a hálószobában, amit ajánlott betartani a kellemes alvás elérése végett.

2. A hasi görcsök gyötörnek

A fájdalom érzetét rengeteg inger és idegszövet befolyásolja, amik az agyban futnak össze: akármilyen fájdalom is ér, az agy 0,1 másodperc alatt fel tudja dolgozni azt és kialakítja fájdalomérzetet. A folyamatos gondolkodás felpörgeti a szervezeted, előbb-utóbb pedig az álom is kimegy a szemedből. Ezek után nem is olyan nehéz elképzelni, hogy rosszul alszol a menstruáció ideje alatt.

39829357 - pretty woman with stomach pain at home in the bedroom

3. A hormonjaid állandóan ingadoznak

A legtöbb menstruációs probléma a hormonoknak tudható be: az ösztrogén (a legfontosabb női hormon) például jelentősen megemelkedik a peteéréskor, míg a közvetlenül ciklusod előtt drasztikusan leesik. A progeszteron (a megtermékenyítésért felelős sárgatesthormon), ami pedig a „normál napjaidon” álmossá tesz, menzesz idején szintén lecsökken – ezért van, hogy a menstruációkor rosszabbul alszanak a nők.

4. Aggódsz az éjjeli vérszivárgás miatt

Ha egészségügyi betétet használsz éjszaka, akkor előfordulhat, hogy véres bugyiban, pizsiben ébredsz. Ez nemcsak a vérzés erőssége miatt van, hanem az alvópozíciók állandó váltogatása miatt is.  A tanácsunk az, hogy nem idegeskedj! A menzeszes napjaidon nem kell a legcsinosabb fehérneműdet és a legdrágább pizsamádat felvenned – legyen számodra a kényelem az első! Amint el tudod engedni magad, a szivárgással kapcsolatos félelmeid is eltűnnek majd.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X