Főoldal > EGÉSZSÉG > A vitaminhiány leggyakoribb jelei

A vitaminhiány leggyakoribb jelei

ásványi anyagegészségfáradtságvitaminvitaminhiány
0

Írta:

Berepedt a körmöd, fénytelen a hajad, esetleg tele vagy ősz hajszálakkal? A testünk megannyi fontos jelet küld az egészségünkről – csak tudni kell olvasni belőlük!

Száraz fejbőrdarabkák

Mi okozza? Zsírsavhiány

Tele van száraz bőrdarabokkal a fejbőröd? (Nem, nem korpára gondolunk, hanem körömnyi nagyságú, elszáradt fejbőr-darabkákra, melyek a hajtöveidnél éktelenkednek.) Valószínűleg az étrendeddel lehet gond és nem viszel be elég változatos táplálékot a szervezetedbe. A problémára kitűnő megoldást nyújthatnak a zsírsavakban gazdag étkek (mint, például az olajos halak, diófélék, len- és szezámmagok, napraforgómagok stb.) és az Omega-3 tabletta rendszeres szedése.

Vékony, fakó haj

Mi okozza? B-vitaminhiány

Ha kicsit is képben vagy a szépségvitaminokkal, valószínűleg te is tudod, hogy a B7-vitamin, vagyis a biotin egy-kettőre rendbe rakja a sérült hajszálakat, a fakó hajszínt és az eltöredezett hajvégeket! Kezdd el rendszeresen szedni tablettaként őket a B-vitamin komplexet, valamint fogyassz minél több B-vitaminban gazdag ételt (spenót, spárga, gabonapehely, gabonacsíra, hajdina, olajos magvak, húsfélék).

Ősz hajszálak

Mi okozza? Réztúltengés

Minél előbb érdemes elvégeztetned egy – rézrészecskéket is kimutató – vértesztet, ha genetikától függetlenül a 20-as, 30-as éveidben elkezd őszülni a hajad! A réz ugyanis közvetlen hatással van a hajszínt termelő melaninra, melynek túltengése miatt hamar megőszülhet a hajunk. A hajhagymák színfokozására egyébként érdemes gombát és tengeri herkentyűket is fogyasztani.

Afta a szádban

Mi okozza? B12-vitaminhiány

Kis pattanásszerű dudor keletkezett a nyelvedben, esetleg a torkodon éktelenkedik egy fehér kis afta? Nem biztos, hogy baktérium okozza, az is lehet, hogy a szervezetednek az átlagosnál több B12-vitaminra van szüksége! Ecsetelős oldatok mellett fektess nagy hangsúlyt a szájhigiéniára, fogyassz vörös húst, valamint tojást, és meglátod: pár nap alatt elmúlnak a kellemetlen dudorok!

Pattanásos felkar

Mi okozza? Cink és/vagy A-vitaminhiány

Apró, piros pöttyök vannak a felkarod külső részén? Ne aggódj: a tinik 80%, míg a felnőttek 40%-a rendelkezik keratosis pilaris-szel, melyeket a megfelelő kenőccsel, és étkezési tervvel hamar rendbe lehet tenni! Nincs más dolgod, mint egyél sok szárnyast, humuszt, édesburgonyát és tökmagot a multivitaminok rendszeres szedése mellett.

Csíkos körmök

Mi okozza? Gyomorsav

Te is észrevetted már, hogy néha vékony csíkszerű dudorok vannak a körmödön? Ezt valószínűleg a gyomorsav okozza. A tünet a rendszeres gyógyszerszedőknél és az egészségtelen életmódot folytatóknál különösen gyakran előjöhet, ezért figyelj a kiegyensúlyozott, változatos étrendre! Amennyiben az életmódváltás sem segít, fogyassz minél több lúgosító és magas pH-tartalmú ételt, italt!

Fáradtság

Mi okozza? C-és D-vitaminhiány

Ha egy kiadós alvás ellenére is egész nap fáradt vagy, itt az ideje egy kis vitaminpótlásnak! A D-vitamin egész nap elegendő energiát biztosít neked – kávé és energiaitalok nélkül -, a C-vitamin pedig klinikailag bizonyítottan felerősíti az immunrendszert, amire a téli hónapokban nagy szükség is van! Ahhoz, hogy a fáradtság ellen ne csak vitaminokkal küzdj, fogyassz sok tejterméket, gyümölcsöt, valamint zöldséget!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X