Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért fontos a B-vitamin!

Ezért fontos a B-vitamin!

B-vitaminegészségfolsavhalidegrendszertejterméktojásvitaminvitaminhiány
0

Írta:

Eredetileg úgy tudták, hogy csak egyetlen B-vitamin létezik, mára azonban kiderült, hogy a B-vitamin komplex nyolc féle vegyületből áll. Ezek többsége a táplálékból történő energia felszabadításban van szerepük, és vízben oldódnak.

B1-vitamin – Tiamin

Legfontosabb szerepe a szénhidrátok, zsírok, és alkoholok lebontása és átalakítása. Ezen kívül segít megakadályozni, hogy a szervezetünk számára mérgező anyagcsere-termékek felhalmozódjanak, és károsítsák a szívet és az idegrendszert.

Fő forrásai: sertéshús, máj, szív, vese, burgonya, kemény héjú gyümölcsök, hüvelyesek

Hiánytünetei: étvágytalanság, zavartság, végtagok puffadása és érzéketlensége, idegrendszeri zavarok, izomgyengeség

B2-vitamin – Riboflavin

Segít szervezetünknek a fehérjékből felszabadítani az energiákat, valamint nagy szükség van rá a B6-vitamin és a Niacin működéséhez. A napi bevitelről mindenképpen gondoskodnunk kell, mivel ebből a vitaminból a szervezet csak korlátozott mennyiséget tud tárolni. Terheseknél és gyermekeknél magasabb adagra van szükség.

Fő forrásai: tej, joghurt, tojás, hús, szárnyas, hal

Hiánytünetei: száraz, repedezett ajkak, gyulladt szem, bőrgyulladás, enyhe vérszegénység

B6-vitamin – Piridoxin

Fő szerepe a fehérjék lebontásában, és az azokból való energia felszabadításban van. Szintén nagyon fontos szerepe van az ideg- és az immunrendszer megfelelő működésében.

Fő forrásai: sovány hús, szárnyas, hal, tojás, teljes kiőrlésű kenyér, hántolatlan gabonafélék, banán, élesztőkivonat, szója

Hiánytünetei: vérszegénység, bőrelváltozások, levertség, zavartság

bvit2.jpg ()

Niacin

Két enzim működéséhez van rá szükség, melyek a sejtek energiatermelő folyamataiban vesznek részt. Szükség van rájuk az ingerületátvivő anyagok előállításához, valamint segít az emésztőrendszer és a bőr egészségének megőrzésében.

Fő forrásai: sovány hús, szárnyas, hüvelyesek, burgonya, kemény héjú gyümölcsök

Hiánytünetei: kimerültség, levertség, a bőr elszíneződése napfény hatására, nyelv és bőrgyulladás, hasmenés, súlyos esetben szellemi leépülés

Pantoténsav

Egy olyan koenzim összetevője, mely nagyon fontos ahhoz, hogy a sejtjeink energiát nyerjenek a táplálékból. Emellett nélkülözhetetlen a koleszterin, egyes zsírok, és a vörösvérsejtek képződéséhez.

Fő forrásai: húsok, máj, növényi táplálékok, aszalt és kemény héjú gyümölcsök

Hiánytünetei: ritkán jelentkezik a lábujjak zsibbadása, bizsergése

Biotin

Fontos feladata a vércukorszint szabályozása. Ezen kívül az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórésze. Képes megelőzni a hajhullást, az ekcéma kialakulását és enyhítheti az izomfájdalmakat.

Fő forrásai: szinte mindenben megtalálható, főleg májban, mogyoróolajban, tojássárgájában

Hiánytünetei: nyelv és bőrgyulladás, hajhullás

Folsav

A sejtosztódás mellett a folsav a sejtek örökítő anyagát szállító RNS működéséhez, valamint a fehérjék szintéziséhez is szükséges. Nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek oxigénszállító fehérjéjének, a hemoglobinnak a termeléséhez és újraképződéséhez.

Fő forrásai: zöldleveles zöldségek, máj, bimbóskel, brokkoli, hüvelyesek, búzacsíra

Hiánytünetei: vérszegénység, tápanyagok elégtelen felszívódása, magzatnál a velőcső-záródási rendellenességek kialakulása

B12-vitamin – Cianokobalamin

Nélkülözhetetlen a DNS és az RNS, valamint az idegrostokat körülvevő hüvely képződéséhez. Szükség van rá a sejtosztódáshoz és a folsav sejtekbe juttatásához.

Fő forrásai: hús, szárnyas, hal, tojás, tejtermékek

Hiánytünetei: kimerültség, vérszegénység, idegrendszeri leépülés, végtagok érzékenysége


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X