Főoldal > EGÉSZSÉG > Pajzsmirigy-alulműködés esetén figyelni kell a változásokra

Pajzsmirigy-alulműködés esetén figyelni kell a változásokra

anyagcsereegészséggyógyszergyógyuláshormonorvospajzsmirigypajzsmirigy alulműködés
0

Írta:

Pajzsmirigy-alulműködésre a magas TSH szint, az alacsony fT3 és fT4 szint utal, azonban életkoronként, sőt, évszakonként, napszakonként változhat a kapott érték.

Nagyon sok minden befolyásolja a hormonszinteket – hangsúlyozza dr. Békési Gábor PhD., a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Pajzsmirigy-alulműködésre (hipotireózis, a teljes lakosság több mint 4 százalékát érinti) az agyalapi mirigy által termelt TSH emelkedett szintje, illetve a pajzsmirigy hormonok, az fT3 (trijód-thyronin) és fT4 (thyroxin) alacsony szintje utal. Jellemző tünet ilyenkor egyebek mellett a testsúlynövekedés, fáradékonyság, székrekedés, száraz bőr, túlzott fázósság.

Mi minden befolyásolja a TSH-t?

Arra mindképpen figyelni kell, hogy a TSH érték egyénenként, életkoronként, nemenként, sőt, évszakonként és napszakonként eltérhet, ezért nem mindegy, mikor végzik a vizsgálatot. Bizonyos gyógyszerek is befolyásolhatják a TSH teszt eredményét, ezért beszélje meg orvosával, hogy milyen más készítményeket szed – tanácsolja dr. Békési Gábor PhD., a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

38663266 - thyroid hormone test blood sample in collection tube with laboratory report.   label is fictitious, and any resemblance to any actual product is purely coincidental.

Ezekre a vizsgálatokra számíts

A pajzsmirigy-alulműködés vizsgálatához vérvétel szükséges, és a hormonszintek maghatározásával végzik: a TSH, valamint a pajzsmirigy hormonok (fT3 és fT4) szintjét nézik meg. Indokolt lehet az anti-TPO mennyiségének meghatározása, illetve az ultrahang vizsgálat.

A betegség kezelése elsősorban hormonpótlással, egyénre szabottan történik, rendszeres kontrollal, ennek során megmérik a TSH szintet, amely fontos információt nyújt a kezelőorvosnak a terápia eredményességéről. A kóros TSH eredmény után kiegészítő vizsgálat következhet, ezután dönthet a gyógyszeres terápia módosításáról a szakorvos. Előfordulhat, hogy alulműködésből pajzsmirigy túlműködésbe megy át a betegség, amely egy átmeneti változás, oka az alkalmazott gyógyszer emelkedett dózisa.

A Budai Endokrinközpont orvosa kiemelte: általában félévente szükséges a szakorvosi ellenőrzés, hogy biztonságos és hatékony legyen a pajzsmirigy-alulműködés kezelése.

Forrás: Budai Endokrinközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X