Ha eddig te is egyből a szemétbe dobtad, most másképp fogsz tenni! Többek között az egészségedre – és az otthonodra – is jótékony lehet a banánhéj. Nem hiszed? Olvass tovább!
A banánhéj tényleg nem szemét, és ezt most be is bizonyítjuk.
1. Tápláló élelmiszer
Valószínűleg sosem gondoltál arra, hogy a héj belső felét lehúzd és megsüsd, ugye? Pedig a világ más tájain ízletes csemegeként szolgál. Ráadásul tele van B6- és B12-vitaminokkal, valamint magnéziummal és káliummal is, tehát érdemes legközelebb megkóstolnod!
2. Finomabbá teszi a húst
Inkább nem kóstolnád meg a banán héjának belső felét? A főzéshez viszont remekül hasznosíthatod, mert a mesterszakácsok szerint nemcsak puhává, de nagyon ízletessé is teszi a húst!
3. Fényesíti a bőrt
Most nem a magas káliumtartalmának köszönhető arcbőr-tökéletesítő hatására gondolunk. Ugyanis a banánhéj szuper a kényes bőrcipők és bőrtáskák külső huzatjának megtisztításához: így nem kell drága fényesítő krémekre költened.
4. Szépíti a kertet
A profi kertészek néha elszórnak egy-egy banánhéjat a kert különböző részein, mert a héjban lévő tápanyagok remekül ellátják értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal a növekedésben lévő virágokat, fűféléket és bokrokat.
5. … és a növényeket is!
Akárcsak a kertet, a növényeket is szebbé teszi a banánhéj, ezért bátran tedd öntézés után a benti virágaid földjére. Meglátod, pár napon belül a növényeid kizöldülnek és ragyogni fognak majd!
6. Megszabadít a fájdalomtól
Egy thai kutatás szerint a banán héjában lévő kivonatok fájdalomcsillapító hatással bírnak. Ezért rovarcsípések, valamint napégés ellen fogyassz el egy banánt, a héjának belső felét pedig óvatosan nyomd a kényes területre!