Főoldal > EGÉSZSÉG > Erre figyelj sminkeléskor, ha szemüveget vagy kontaktlencsét viselsz

Erre figyelj sminkeléskor, ha szemüveget vagy kontaktlencsét viselsz

higiéniakontaktlencselátásmakeupoptometristasminksminkelszemüvegszemüveges
0

Írta:

Azok a nők, akik kontaktlencse és szemüveg nélkül nem látnak tökéletesen, jól tudják, hogy mennyire nehéz elkészíteni a sminket. Különösen azok a nők ismerik jól a problémát, akik szemüveget hordanak, hisz a lencse optikailag felnagyítja, vagy épp zsugorítja a szemet, a keret árnyékot vet az arcra és az orra, arról nem beszélve, hogy az alapozó nyomot hagy a szemüvegen. A kontaktlencsések helyzete valamivel jobb, de náluk a megfelelő higiéniára kell fokozottan figyelni az esetleges gyulladások, fertőzések miatt- hívja fel a figyelmet Mátyás Dóra, a Budai Szemészeti Központ diplomás optometristája.

Nem egyszerű a sminkelés, ha erős dioptriájú szemüveget hord az ember – egy szemfestés vagy alapozás ilyenkor komoly kihívás lehet. Mivel a szemüveg kerete árnyékot vet az arcra, érdemes a világosabb alapozók közül válogatni, és előnyben részesítni a por állagú készítményeket, melyek nem hagynak nyomot a szemüvegen.

Egész más technikával kell sminkelnie annak, aki távollátó, hisz a pluszos lencse felnagyítja a szemeket, mint annak, aki rövidlátó, és inkább kisebbnek tűnnek a szemei a lencsén át. A szemüveg hajlamos felnagyítani a sminkhibákat, és az elkent szemceruza, összeragadt szempilla is jobban látszik.

Portrait of a beautiful woman with eye glasses smiling in urban background

A kontaktlencsések helyzete e szempontból kényelmesebb, hisz ezekkel a problémákkal nem kell szembenézniük, de nekik a fertőzésveszéllyel kell fokozottan számolniuk. Fontos, hogy a sminkelésnek akkor álljunk neki, amikor már bent vannak a lencsék a szemben, így elkerülhetjük, hogy festékfoszlányok kerüljenek rájuk a behelyezéskor. A szemceruzával a szempillák fölött javasolt kihúzni a szemet, nem pedig a szemhéj vagy a szempillák belső vonalán. Szintén jól védhető a szem, ha a szempillaspirált nem a szempillák tövénél kezdjük felvinni, hanem a pillák közepétől. Ha a szempillákon belül festjük a szemet, a Meibon-mirigy eltömődik, ami a könny egyik legfontosabb összetevőjét termeli, ami elengedhetetlen az egészséges szemhez.

Természetesen, ha a szemben fájdalmat érzünk, vagy bedagadt, vörös, irritált, semmiképp nem szabad sem sminkelni, sem kontaktlencsét hordani! „Ha az irritál, vörös szemet sminkeljük, a diszkomfort-érzés sokkal erősebb lehet, sőt, akár be is gyulladhat a szem, ezzel komolyabb fájdalmakat és problémákat okozva” – mondja a szakember.

Fontos a smink eltávolítása

Nemcsak sminkelés közben, hanem a festékek eltávolításakor is fontos betartani a szabályokat – és nem csak azoknak, akik szemüveget vagy kontaktlencsét hordanak. „Csukott szemmel nem károsítja a szemet a szemfesték-lemosó, arra viszont minden terméknél fokozottan figyelni kell, hogy ne kerüljön a szembe! Fontos, hogy éjszakára a szemfestéket minden alkalommal lemossuk, mert a szempilla tövénél lévő mirigyeket eltömítheti, és nem tud ürülni a váladék, ami a könnytermelés alapvető feltétele” – hívja fel a figyelmet Mátyás Dóra, a Budai Szemészeti Központ diplomás optometristája. A termékek szavatossági idejére is ügyelni kell, ezek a szem mellett a szem körüli bőrre is káros hatással lehetnek.

Bár megvannak a trükkök azok számára, akik szemüveggel vagy kontaktlencsével sminkelnek, sokak szerint hosszú távon erre is a lézeres szemműtét jelent megoldást. A beavatkozás után rögtön visszanyeri tökéletes látását a páciens, pár nappal a műtét után pedig újra gond nélkül sminkelhet, nem okoz többet gondot a szépítkezés sem.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X