Főoldal > EGÉSZSÉG > Rossz hír: már az emberi székletben is műanyag van

Rossz hír: már az emberi székletben is műanyag van

betegségegészsgéműanyagplasztikrészecskeszékletszennyeződés
0

Írta:

Vajon kell aggódnunk a szervezetünkbe került plasztikrészecskék miatti lehetséges egészségügyi problémák miatt? Erre még a tudomány sem tudja a választ, de a kiderítésére már megtették az első lépéseket. Sajnos az eredmény nem túl bíztató.

Egy új, kezdetleges stádiumban lévő tanulmány megerősítette mindazt, amitől mindannyian féltünk: a műanyag már a székletünkben is megtalálható. A 8 országot (Finnország, Olaszország, Japán, Hollandia, Lengyelország, Oroszország, Egyesült Királyság és Ausztria) felölelő kutatás az első, amely a témával foglalkozik, pedig már régóta gyanították, hogy a plasztik végül eljut az emberbe is. Különös aggodalomra ad okot, hogy vajon ez mit jelent a népesség, különösen a gyomor- és bélrendszeri megbetegedésekben szenvedők számára.

A kutatás során a résztvevőket arra kérték, hogy vezessenek pontos étkezési naplót, és adjanak le székletmintákat is. A bejegyzésekből kiderült: mindenki találkozott műanyaggal az ételeik vagy az italaik csomagolása során. Egyikük sem volt vegetáriánus, és összesen 6 alany fogyasztott tengeri halat. Nem világos, hogyan került a plasztik a szervezetükbe.

A tudósok 9 különböző, 50 és 500 mikromilliméter közötti műanyagfajtát azonosítottak be, átlagosan 20 mikroműanyag részecskét találtak 10 g székletenként. A leggyakoribb a polipropilén volt, amelyet kupakok készítésekor használnak fel, és a polietilén-tereftalát, amit többek között zacskók előállításakor vetnek be.

Ez volt tehát az első lépés, hogy bizonyítékot kerestek és találtak emberben lévő plasztikra, de további kutatásokra van szükség, hogy megértsük, mit jelent ez pontosan az egészségünkre nézve.

Bottle.

Már léteznek olyan állatkísérletek, amelyek kimutatták, hogy a mikroműanyag részecskék képesek bejutni a véráramba, a nyirokrendszerbe és még a májat is elérhetik. Az is kiderült, hogy bélrendszeri károsodást okozhatnak, gátolják a vas felszívódását és feszültséget okozhatnak a májban.

Miközben a népesség egészségi állapotának többségét nem befolyásolhatja komolyabban a probléma, a gyomor-béltraktus megbetegedésével élők érzékenyebbek lehetnek a bélben lévő idegen mikroszemcsékre.

Remélhetőleg a tanulmány eredményei globális szinten is hatással lesznek a plasztik termelésére, mivel közvetlenül összefügg a műanyagszennyeződéssel, amelynek mennyisége csak tovább nőhet, ha az emberiség nem változtatja meg a jelenlegi szokásait.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X