Főoldal > EGÉSZSÉG > Több műanyagot eszel, mint gondolnád!

Több műanyagot eszel, mint gondolnád!

betegségegészségműanyagtáplálkozás
0

Írta:

Riasztó új felfedezést tett a Texasi Egyetem Egészségügyi Központja. Úgy vélik, hogy a legnépszerűbb élelmiszerek, mint a tejtermékek, a húsok, fűszerek, italok és a pizza szennyezettek lehetnek különféle műanyag vegyületekkel, az úgynevezett ftalátokkal.

Ezeket a vegyi anyagokat lágyításra használják (a műanyagot puhábbá, hajlékonyabbá, kevésbé törékenyebbé teszi), de eleme az illatosított samponoknak, a mosó- és tisztítószereknek, a testápolóknak és a zuhanyfüggönynek is. A kutatók jelenlegi álláspontja szerint azonban kis mennyiségű ftalátok megtalálhatók a kedvenc csomagolt élelmiszereinkben is.

„Amikor a ftalátokat, ezeket a szerves vegyületeket a műanyagokhoz adják, nem képeznek erős kémiai kötéseket, így párolognak, bele egyenesen az ételbe, a levegőbe, a bőrbe – mindenhol ott vannak” – mondja Christopher Ochner, PhD, a New York-i Roosevelt Kórház tudományos munkatársa.

plastic2.jpg ()

Ez kifejezetten ijesztő dolog, mivel a tanulmány összefüggésbe hozta a ftalátokat a mellrákkal, a születési rendellenességekkel, az elhízással, az asztmával, a gyerekek viselkedési problémáival, és a férfiak esetében a szexuális zavarokkal. Ochner szerint a jó hír az, hogy a becsült szennyeződés a táplálkozás révén sokkal alacsonyabb a mostani kutatás során, mint a korábbiakban, tehát ha lassan is, de az élelmiszeripar és az egészségügy felveszi ellene a kesztyűt.

Bár lehetetlennek tűnik, hogy teljesen elkerüld a ftalátokat, csökkentheted a saját szervezeted károsítását, ha követed Ochner következő 4 tippjét, így csökkentheted a kialakuló betegségek kockázatát is.

1. Egyél kevesebb tejterméket és sertéshúst. Ezeknek az élelmiszereknek volt a legmagasabb szennyezettségi szintje a vizsgálatban. „Valószínűleg azért, mert műanyag csövet használnak a tehenek fejéséhez, a húst pedig műanyagba csomagolják” – gondolja Ochner.

2. Korlátozd a műanyag dobozok és fedők használatát. A maradékot inkább üveg edényben tartsd, és soha ne melegítsd az ételedet műanyag dobozban a mikrohullámú sütőben!

3. A piacon vásárold meg a friss húst és halat, vagy menj a henteshez. A szakember szerint bármi jobb a csomagolt műanyagnál. Válaszd a marhahúst! A 72 vizsgált élelmiszer közül ebben találták a ftalátok legalacsonyabb koncentrációját.

4. Vásárolj jobb minőségű műanyagban tárolt, palackozott ivóvizet. Ha az újrahasznosítási kód a flakon alján 3-as vagy 7-es, inkább tedd vissza. Az ilyen típusú műanyag nagyobb valószínűséggel tartalmaz ftalátokat.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X