Főoldal > wellness > Náthás vagy? Figyelj az étkezésre!

Náthás vagy? Figyelj az étkezésre!

egészségfokhagymagyömbérhúsleveskáposztamegfázásnátha
0 0

Írta:

Megfázás esetén a szervezetnek nagy szüksége van az energiára. Egyes ételek és italok fogyasztásával ráadásul olyan anyagokkal is támogathatjuk az immunrendszerünket, amelyek segítenek a betegség leküzdésében.

Tyúkhúsleves

A népi gyógyászat évszázadok óta alkalmazza a forró, gőzölgő húslevest a náthára. A nebraskai egyetem kutatói laboratóriumban vizsgálták meg a tyúkhúsból, hagymából, krumpliból, zellerből, pasztinákból, petrezselyemből, sóból és borsból készült finomságot. Dr. Stephen Rennard és csapata a vitaminok és ásványi anyagok mellett megtalálta a cisztein nevű aminosavat, amely nagyon hasonlít több, a hörghurut kezelésére alkalmazott gyógyszer hatóanyagára. A kutatók arra jutottak, hogy a leves ennek köszönhetően csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát, mérsékli a köhögési ingert és segít felszakítani a lerakódott váladékot. A levessel duplán jól járunk, hiszen jótékony hatóanyagai mellett hozzájárul a napi folyadékbevitelhez is.

Fokhagymás pirítós

Betegen gyakran tapasztalhatunk étvágytalanságot, holott ilyenkor – a korokozók elleni küzdelem miatt – megnő a szervezet energiaszükséglete. A pirítós kenyér nem terheli meg a gyomrot, ha fokhagymát kenünk rá, még gyógyító hatással is bír. A fokhagymában lévő A-, B-, C- és E-vitamin ugyanis hatékonyan támogatja az immunrendszer működését. Antibakteriális, fertőtlenítő és nyákoldó hatásának köszönhetően kiváló ellenszere a meghűléses betegségeknek.

Savanyú káposzta

Köztudott, hogy a káposztafélékben rengeteg C-vitamin van. Mivel a C-vitamin hőkezelés hatására tönkremegy, savanyítva vagy nyersen érdemes fogyasztani. A zöldségben található csípős ízű mustárolaj ráadásul antibakteriális hatású: csökkenti a gyulladást, csillapítja a fájdalmat és fertőtlenít.

43818620 - pickled cabbage with carrots in a glass jar on a dark wooden table

Gyömbértea

A gyömbérben számos vírus- és baktériumellenes hatóanyag található, ennek köszönhetően jól használható nátha esetén. A gyömbértea izzasztó hatású és csillapítja a köhögést is. Ha friss gyömbért használunk, vékonyan hámozzuk meg, hiszen az almához hasonlóan a héj alatt van a legtöbb értékes hatóanyag.

Elkészítése: Reszeljünk meg két evőkanálnyi gyömbért, tegyük egy edénybe, és öntsünk rá egy liter vizet. 10 percig főzzük lassú tűzön, majd szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citromlével.

Ezeket kerüljük! 

Tejtermékek

A tejtermékek fokozzák-e a váladék termelődését, így ezeket érdemes kiiktatni az étrendünkből a betegség ideje alatt.

Csípős ételek

Bár az eldugult orrnak jót tesznek, irritálhatják a gyomrot, ezzel pedig felerősíthetik a fájdalmat és fokozhatják a rossz közérzetet.

47773150 - wooden spoon filled with chilli, red pepper flakes and chilli powder

Alkohol

A pálinkát szokták ajánlani a népi gyógyászatban torokfájásra, de inkább kerüljük ilyenkor a szeszes italokat. Betegen ugyanis fokozottan kell figyelni a folyadékbevitelre, az alkohol viszont elvonja a vizet a szervezettől.

Cukor

A vércukorszint emelkedésével csökken az immunrendszer hatékonysága. Az édességek, üdítőitalok, dobozos gyümölcslevek mellett a feldolgozott élelmiszereket is kerüljük, mert ezek is tartalmaznak cukrot.

Zsíros húsok

A zsíros ételek lebontása nagyon sok energiát igényel, amit az immunrendszer működtetésének kárára von el a szervezettől.

Fotó: 123RF
Szöveg: Nők Lapja Egészség


További cikkeink a témában

allergiaegészség

Mi okozhat tartós orrdugulást?

Írta:
tegnapelőtt 0 0

Nátha, allergia és arcüreggyulladás gyakori tünete az orrdugulás. Ilyen esetekben sokat segít a kezelőorvos által, jól megválasztott orrcsepp, mely akár hosszú távon is biztonsággal alkalmazható. Vannak azonban olyan esetek, amikor az orrdugulás tartósan fennáll és gyógyszerek, orrspray-k segítségével sem mulasztható el.

betegségegészség

Megnagyobbodott nyirokcsomó: súlyos betegséget is jelezhet

Írta:
3 napja 0 0

A nyirokcsomók az immunrendszerünk fő szereplői közé tartoznak, így gyakori, amikor megfázás, influenza és egyéb betegségek alkalmával megduzzadnak, jól kitapinthatóvá válnak. Igen ám, de mi a helyzet akkor, amikor látszólag kóros állapot nélkül duzzadnak meg a nyirokcsomók? A kérdésre dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa adott választ.