Főoldal > EGÉSZSÉG > Ilyen hatással van az alkohol a szervezetedre

Ilyen hatással van az alkohol a szervezetedre

alkoholegészségitalkalóriamájmásnaposságszervezetszeszes italvese
0

Írta:

Az alkalmanként elfogyasztott szeszes italokkal természetesen nincs probléma, a rendszeres alkoholfogyasztás azonban már jelentős mértékben károsíthatja a szervezetet. A májproblémák mellett sok más, kevésbé ismert rizikótényezőt is rejt magában az, ha nem tartunk mértéket.

Hízáshoz vezet

Az alkoholtartalmú italok egytől-egyig hemzsegnek a kalóriában. Hiába fogadkozik az, aki csap egy görbe estét, hogy másnap keményebben edz, minimum egy maratoni távban kellene gondolkozni ahhoz, hogy a bevitt többletenergia elégjen. Egyszer-egyszer persze beleférnek a lazulós esték, de ha rendszeresen, akár minden nap fogyasztasz alkoholt, ne csodálkozz, ha egyre többet mutat alattad a mérleg.

Növeli a rák kockázatát

Aki a kelleténél többször önt fel a garatra, az növeli bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát. Az alkohol lebontási folyamata közben ugyanis egy olyan mérgező vegyület keletkezik, amely a májba kerülve károsítja a sejtek DNS-ét. Így nő a száj-, torok-, nyelőcső-, máj-, gyomor- és mellrák kockázata is. Sőt, az alkohol hatására a vitamin- és ásványi-anyag szint is csökken, az alacsonyabb folsavszint pedig gyomorrák okozója is lehet.

47623415 - drunk girl looking at bottle of alcohol. soccial issue alcoholism.

Meggyengülnek a csontok

A sok alkohol még a csontokra is hatással van, méghozzá negatív irányban. Aki rendszeresen fogyaszt szeszes italokat, az növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Az alkohol hatására ugyanis a csontépítő sejtek mennyisége csökken, így azok sokkal sérülékenyebbek, törékenyebbek lesznek. Megbomlik a felépülési-lebomlási-felszívódási folyamat, külső védőrétegük eltűnik.

Veseproblémákat okoz

Nem csak a májra, a vesékre is igen veszélyes az alkohol, hiszen jelentősen megnőnek az egyes vesebetegségek kockázatai. Mivel a vesék feladata, hogy a mérgeket kiűzzék a szervezetből, abban az esetben, ha ezt a funkcióját nem tudja elvégezni, az egész immunrendszer működésére, gyengülésére hatással lehet az alkohol.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X