Főoldal > EGÉSZSÉG > A láb deformitásai cukorbetegséget is jelezhetnek

A láb deformitásai cukorbetegséget is jelezhetnek

cukorbetegségdiabéteszegészségláblábdeformitásneuropátia
0

Írta:

A 2-es típusú cukorbetegségre gyakran túl későn derül fény, éppen ezért fontos a szűrésen való rendszeres részvétel, és panaszok esetén a mihamarabbi laboratóriumi vizsgálat. A diabetes egyik lehetséges szövődménye a neuropátia, melynek hatására érzékkiesés jelentkezhet.

Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa felhívja arra a figyelmet, hogy ennek egyik jele lehet a lábfej deformitások, valamint a kalapácsujj kialakulása. Ezt együttesen diabeteses láb szindrómának nevezzük. Rossz anyagcsere helyzet és hosszú betegségtartam esetén 1-es típusú diabetesben is jelentkezhet.

Károsodott idegi funkciók- lábzsibbadás, bizsergés, érzékkiesés

A 2-es típusú cukorbetegég lappangva alakul ki, így gyakori, hogy egy rutin vizsgálat során derül fény a problémára. Az esetek többségében már szövődményekkel lehet találkozni, hiszen megfelelő kezelés nélkül a magas vércukorszint könnyen visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat. A túlzott mennyiségben jelenlévő cukor a finom idegrostokat és azokat az ereket károsítja, melyek az idegeket táplálják. Idővel az idegek elveszíthetik az agyba és az agyból történő normális jeltovábbító képességüket. Ennek következtében alakul ki az érzészavar – a perifériás  sensoros neuropátia, Gyakori tünet  főként  az alsó végtagokon jelentkező lábzsibbadás, bizsergés , érzéskiesés, mely főként esti éjszakai órákban jelentkezik. Hosszabb fennállás esetén ezekhez fájdalom is társulhat.

60240765 - hair removal concept. closeup of beautiful woman's hand with natural manicure touching sexy long legs. young female touching her perfect hairless smooth soft and silky skin. beauty body care concept

Kalapácsujj, mint tünet

A kalapácsujj igen gyakorinak számít, főleg az idősebbek körében, melyet a láb statikai zavara okoz. Jellemzően a 2.3. lábujjakon jelentkezik, a lábboltozat harántsüllyedése miatt. Ezt kiválthatja rossz cipő rendszeres viselése, genetikai tényezők, lúdtalp és minden más, ami abnormális helyzetben tartja a lábfejet.  Érdemes tudni, hogy a problémát akár cukorbetegség is okozhatja, mert károsodott idegi funkciók miatt a járás bizonytalanná válik, a súlypont máshova kerül, a talpboltozat lelapul, a talpi zsírpárna csökken, az ujjakon kalapácsujj alakul ki. A láb mérete is változik. Ez egy idő után a lábfej deformálódáshoz vezet. A kis artériák szűkülete nemcsak az idegeket károsítja, hanem a láb szöveteinek a vérellátását is. Ezekhez a tünetekhez ha hozzávesszük az esetleges látászavart, érthető, hogy a láb sérülékennyé válik

Akár lábamputáció is lehet a vége, ha nem csökkenti vércukorszintjét

A lábfej deformálódás, ezen belül a kalapácsujj kialakulása jelzi a diabeteses láb szindrómát. Rossz anyagcsere állapot esetén, ha tartósan magas a vércukorszint, a nyomásnak kitett helyeken, főként a talpon, lábujjakon nehezen gyógyuló sebek alakulhatnak ki. A fokozott fertőzés-hajlam miatt súlyos, akár a csontokra terjedő gyulladás fejlődhet ki, az érintett láb amputációjához is vezetve- hívja fel a figyelmet dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Riasztó adat, de a lábamputációk nagy része a cukorbetegség szövődménye, a diabeteses láb miatt válik szükségessé.  Hogy ez elkerülhető legyen, ahhoz az első lépés a vércukorszint szint normál tartományban tartása, a neuropátia vizsgálatok korai elvégzése és a fokozott odafigyelés (higiéniai szabályok betartása, megfelelő cipő kiválasztása, lábak alapos átvizsgálása, sebek után kutatva és ne járjon mezítláb sérülések elkerülése céljából)

Forrás: Cukorbetegközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X