Főoldal > EGÉSZSÉG > Cukorbeteg vagyok és mindig fáradt: mit tegyek?

Cukorbeteg vagyok és mindig fáradt: mit tegyek?

cukorbetegdiabéteszegészségfáradtságvércukorvércukorszint
0

Írta:

A 2-es típusú cukorbetegség egyik jellemző tünete lehet a fokozott fáradtság, mely igencsak rá tudja nyomni a bélyegét a mindennapokra, ráadásul az ember ilyenkor szívesebben nyúl rágcsálnivalókhoz, édességekhez.

De vajon mit tehet a cukorbeteg akkor, ha állandó kimerültség kínozza? A probléma okairól és megoldási lehetőségeiről dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa beszélt.

Fáradtság és diabétesz – mi a kapcsolat?

  • A cukorbetegség egyik vezető tünete lehet a fáradtság. Ennek oka, hogy a szervezet üzemanyagát, az energiát, a glükóz szolgáltatja. Hogy a glükóz a sejtekbe kerülhessen, inzulinra van szükség. Ám amennyiben a sejtek érzéketlenné válnak rá (IR), vagy ha nem termelődik belőle elegendő mennyiség, úgy a szervezet nem tud kellő mennyiségű energiához jutni.
  • IR esetén, ha valaki gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyaszt, úgy hirtelen megnő az inzulin szintje, melynek következtében a glükóz mennyisége lecsökken, ami szintén fáradtságot eredményez.
  • A cukorbetegséggel járó magasabb vércukorszint miatt a vér “sűrűbbé” válik, melynek következtében lassul a vérkeringés. Emiatt pedig a sejtek, szövetek nem képesek elegendő oxigénhez és tápanyaghoz jutni, így fáradttá, kimerülté válik a beteg.
  • Ennek az ellenkezője, vagyis a túl alacsony vércukorszint is okozhatja a problémát, ugyanis, ha kevés a glükóz,” üzemanyag” híján a sejtek nem képesek megfelelően ellátni a feladatukat.
  • A magas vércukorszint gyulladást is okozhat a véredényekben, és a monocitáknak nevezett immunsejtek az agyba is kerülnek, ez pedig fáradtságot okoz.

Látható tehát, hogy mind a cukorbetegség, mind az IR (inzulinrezisztencia) okozhat fáradtságot, és ezt bizony az érintetteknek orvosolniuk kell.

28769165 - closeup on medical doctor woman making injection using diabetes syringe into donut

Így lehet energikus cukorbetegként is

Megfelelő gyógyszeres/inzulin terápia

A cukorbetegek nagy része gyógyszeres/inzulin terápiára szorul, hogy normalizálni lehessen a vércukor szintet. Azonban meglehet, hogy a terápián időközönként módosítani kell, akár úgy, hogy más készítményt kap a beteg, akár úgy, hogy a dozírozáson kell állítani. Ezért amennyiben folyton fáradtsággal küzd, keresse fel orvosát! A megfelelő kezelés jobb közérzetet eredményez.

Mozogjon!

A mozgás igen fontos szerepet játszik a cukorbetegség életmód terápiájában, hiszen gyógyszerek nélkül is képes pozitív hatást gyakorolni az inzulin/vércukor szintjére. Mindemellett a sportolás gyakran segít a fáradtság leküzdésében is, mivel a szervezet ekkor több oxigénhez és energiához jut, valamint nagy mennyiségű szerotonin szabadul fel, mely a jó hangulatért felelős- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Konzultáljon dietetikusával

Fáradtságot a nem megfelelő diéta is okozhatja, így ha ezt tapasztalja, érdemes dietetikus véleményét is kikérni. Meglehet ugyanis, hogy növelni kell a CH-bevitelt, de az is lehet, hogy túl sok gyors felszívódású szénhidrátot fogyaszt (vagy rossz időben viszi be).

Forrás: Cukorbetegközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X