Főoldal > DIÉTA > A ketogén diéta növelheti a cukorbetegség kockázatát

A ketogén diéta növelheti a cukorbetegség kockázatát

anyagcserecukorbetegségdiétaegészségétkezésfogyásinzulinrezisztenciaketogén diétaszénhidrátzsír
0

Írta:

Egy friss tanulmány szerint a legtrendibb fogyókúra fokozza az inzulinrezisztenciát.

A ketogén diéta vitathatatlanul 2018 legnépszerűbb diétája, azonban hosszútávú hatása már közel sem lesz ilyen kedvező a megítélésének, az előzetes kutatások alapján. A ketogén diéta egyenes út lehet a 2-es típusú cukorbetegséghez, az egereken végzett friss kísérlet szerint.

A kutatás: a ketogén diéta hatása a vércukorszintre

A Journal of Physiology szaklapban megjelent tanulmányból megtudhatjuk, hogy azoknak az egereknek, akik magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diétán voltak, mint amilyen a ketogén is, felborult a vércukorszintjük egyensúlya és inzulinrezisztencia alakult ki náluk. Az időben nem diagnosztizált, kezeletlen inzulinrezisztencia pedig 3-5 éven belül 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet, mint azt a korábbi klinikai kutatások már igazolták.

A friss zürichi kutatás során az egerek egyik csoportja sok szénhidrátot és zsírt fogyasztott, míg a másik sok zsírt és kevés szénhidrátot, azaz lényegében ketogénezett. Az eredmény igen meglepő: a kevés szénhidrátot fogyasztó egerek vércukorértékei sokkal magasabbak voltak. Ezt az eredményt nem lehet figyelmen kívül hagyni, a táplálkozási szakemberek jelenlegi álláspontja szerint ugyanis a ketogén a fogyás leghatékonyabb receptje, így alkalmazása egyre szélesebb körben terjed.

A kutatás tudományos háttere

Ha jelentősen visszaszorítjuk a szénhidrátok fogyasztását, a vércukor- és az inzulinszint csökken. Ezáltal, ha elhízottak vagy cukorbetegek vagyunk, jó módszer lehet, hogy leadjuk súlyfeleslegünket. A ketogén diéta hatására inzulinrezisztencia lép fel, azaz a szövetek a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni, így jelentősen magasabb inzulinmennyiségre lesz szükségük a megfelelő vércukor-anyagcsere fenntartásához. Kezelés nélkül a sejtek egy idő után nem lesznek képesek a fokozott mennyiségű inzulin előállítására. Emiatt 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki.

52586120 - healthy zucchini noodle dish with carrots and lime on wood background, overhead view

A kutatás értékelése

Egyetlen, egereken végzett kísérletből, amely ráadásul csupán 3 napon át tartott, még nem lehet végső következtetéseket levonni. Feltétlenül több kutatásra lesz szükség ahhoz, hogy a ketogén diéta és a cukorbetegség közötti kapcsolatra fény derüljön. Fontos leszögezni, hogy a tanulmány nem a fogyókúrára irányult, csupán a vércukorra és az inzulinrezisztenciára gyakorolt hatását vizsgálták.

Azok számára, akik, Halle Berry-hez hasonlóan, már cukorbetegek, a ketogén diéta kifejezetten segíthet az inzulinszint csökkentésében. Azonban kizárólag orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható, ellenkező esetben ugyanis akár a cukorbetegség legsúlyosabb szövődménye, a ketoacidózis is jelentkezhet.

Összegzés

A ketogén diéta hosszútávú hatásairól több negatív feltételezés látott már napvilágot, nemcsak cukor-, de szív- és érrendszeri betegségeket illetően is, azonban ezek még egyáltalán nem tények. Ha már ketogénezünk, semmi ok a pánikra, egy rövid diéta valószínűleg még nem okoz súlyos egészségügyi károsodást. Feltétlenül konzultáljunk azonban háziorvosunkkal, hogy megfelelő-e ez a diéta szervezetünk számára, illetve semmiképp se tartsuk túl sokáig. Egyik korlátozó diéta, így a ketogén, sem alkalmazható hosszútávon, hiszen hiánybetegséghez vezet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X