Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez történik veled, ha mellőzöd a szénhidrátokat

Ez történik veled, ha mellőzöd a szénhidrátokat

diétaedzésétkezésfogyásszénhidrátszénhidrátszegény
0

Írta:

Sokat hallani arról, hogy a szénhidrátszegény diéta milyen hasznos. Milyen étel jut eszedbe, ha szénhidrátban gazdagról beszélünk? Bizony, a tésztáknak és kenyereknek búcsút kell inteni, ha a szénhidrátszegény étrendet szeretnéd követni.

Ha kacérkodsz a gondolattal, hogy kipróbáld ezt a fajta diétát, érdemes elolvasni az alábbi 4 pontot, melyet az ilyen étrendet követő emberek beszámolói alapján állítottunk össze. Erre számíts, ha kipróbálod a szénhidrátszegény életet.

1. Fogyás

Ez a szénhidrátszegény étrend legkecsegtetőbb hatása, sokan csupán azért vágnak bele, hogy leadjanak pár kilót. Valóban hirtelen fogyást szokott előidézni, ekkor azonban nem zsírból fogsz fogyni, hanem csak vizet veszítesz. Ez annak köszönhető, hogy a szénhidrátraktárak kiürülnek a szervezetből. Amikor szénhidrátot viszel be, a szervezet glikogénként tárolja azt el kisebb mennyiségben. Ez a glikogén képes a saját súlyának 2-3-szorosát is megkötni vízből. Amikor nincs szénhidrát, nincs glikogén, nincs vízvisszatartás. Ugyan látványos eredménnyel kecsegtet, a glikogénraktárak kiürítése nem feltétlenül jó ötlet.

2. Alacsony energiaszint

Ez a pont leginkább azokra az emberekre vonatkozik, akik a szénhidrát minden formáját megvonják a szervezettől. Ha nagyon drasztikusan lecsökkented a szénhidrátbevitelt, az energiaszinted jelentősen le fog zuhanni, mivel a test számára az elsődleges energiaforrást a szénhidrát jelenti. Amikor nincs szénhidrát, a szervezet a glikogénhez nyúl, mert a zsírból- és fehérjéből való energia előállítás hosszadalmas folyamat. Ha kiürülnek a raktárak, fáradtságot, szédülést, hányingert, gyengeséget és koncentrációs zavart érezhetsz. Gyakran előfordul, hogy a szervezet a meglévő izmokhoz nyúl energiaforrásként, vagyis a felépített izomzatodból fogsz veszíteni.

53650544 - foods high in carbohydrate on rustic wooden background. top view

3. Ingadozó vércukorszint

A finomított szénhidrátok eltávolítása sokak szerint nagyon hasznos a szervezet számára. Sokan bizonyára tudjátok, hogy a finomított szénhidrátok milyen hatással vannak a vércukorszintre. Ez a fajta szénhidrát okozza ugyanis a glükóz hirtelen megemelkedését, majd rövid időn belüli leesését. Az ilyen “hullámvasutazás” azt idézi elő, hogy a leesett vércukrodat újabb adag finomított szénhidráttal próbálod helyre rakni, ami pár órán belül újra leesik és minden kezdődik elölről. Az ilyen feldolgozott szénhidrátok (fehér rizs, cukor, fehér kenyér) helyett válaszd a teljes kiőrlésű vagy barna fajtákat, amivel meggátolod, hogy a vércukorszint hullámzását.

4. Edzésminőség romlása

A második pontban már olvashattál róla, hogy szénhidrátok drasztikus megvonása során az elsődleges energiaforrásától választod el a szervezeted. Ez befolyásolhatja az edzésed minőségét, mert nem leszel képes megvalósítani ugyanazokat a gyakorlatokat, melyeket addig könnyedén elvégeztél. Gyenge leszel, fáradékony és csalódott, ha szénhidrátok nélkül próbálsz meg rendszeres testmozgást végezni.

A titok tehát nem a szénhidrátok megvonásában rejlik, hanem a szénhidrátok minőségében. A szervezet számára nem minden szénhidrát ugyanolyan, te se kezeld őket ugyanúgy. Kerüld a finomított, feldolgozott szénhidrátokat, mert nagy mennyiségben fogyasztva komoly egészségi problémákat okozhatnak.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X