Főoldal > DIÉTA > Ez a 4 legkárosabb szénhidrát – óvakodj tőlük!

Ez a 4 legkárosabb szénhidrát – óvakodj tőlük!

alkoholcukordiétaétkezésfehér lisztfehér rizsfogyásszénhidráttáplálkozás
0

Írta:

A szénhidrátmegvonáson alapuló diéták igazán népszerűek lettek, miután az elhízás fő bűnöseként a szénhidrátokat bélyegezték meg.

Sokan az áhított alak érdekében így teljesen kiiktatják őket az étrendjükből, azonban nem árt tudatosítani, hogy nem minden szénhidrát egyforma.

Edzések előtt és után is szükségünk van szénhidrátokra, a gyümölcsöknek, a hüvelyeseknek és a teljes kiőrlésű gabonáknak egyértelműen helye van a jól összeállított étrendben. Természetesen léteznek olyan szénhidrátok is, amelyeket tényleg jobb, ha messzire kerülünk, mivel ezek olyan feldolgozott élelmiszerek, amelyek kevés tápanyagértékkel rendelkeznek, és könnyen hízáshoz vagy vércukorszint ingadozáshoz vezetnek. Összefoglaló néven fehér szénhidrátoknak is nevezzük őket, ide tartozik többek között a fehér cukor és a fehér liszt, amely a legtöbb tésztaétel és pékáru alapja. Szerencsére nem kell lemondanod kedvenc ételeidről, fókuszálj a teljes értékű hozzávalókra.

Fehér cukor

A teljes feldolgozáson keresztülment cukor fogyasztása hirtelen az egekbe emeli a vércukrot, amely a későbbiekben lezuhan, hízáshoz és egészségkárosodáshoz vezetve. A friss kutatások bebizonyították, hogy a cukorfogyasztás komoly függőséget képes kiváltani, minden egyes falat után egyre nagyobb mértékű vágyakozást kiváltva. Az egészséged érdekében kerüld a fehér cukrot, válaszd helyette a természetes cukrokat és édesítőket. A méz és a juharszirup, igaz nem kalóriamentes, de mégis egészségesebb választás a cukornál.

Fehér liszt

A búzából készült fehér lisztből kivonják a tápanyagokat, kifehérítik, majd gyakran dúsítják, hogy újra valamivel egészségesebbé tegyék. Ahogy a cukor, a fehér liszt is gyorsan emésztődik, kevés a tápanyagértéke, így megemeli a vércukrot, hízáshoz és gyakran éhségrohamokhoz vezetve. Ahelyett, hogy teljesen megvonnánk magunktól a kedvenc ételeinket, készítsük őket teljes kiőrlésű lisztekből, amelyek tele vannak rosttal, tápanyaggal, sőt fehérjével is. Keresd a boltok polcain a tönköly- és a zablisztet. Ne feledkezz meg az egészséges választásról akkor sem, amikor lisztből készült termékeket vásárolsz, mint a kenyér vagy a tészta.

szenhidr2.jpg ()

Fehér rizs

A fehér rizst hántolják, majd lekoptatják róla a pelyvás héj alatti korpát és csírát, megfosztva értékes rost, fehérje és ásványi anyag tartalmától. Fogyasztása helyett iktasd be étrendedbe a barna rizst. Az ínyenceknek ajánljuk a vadrizs és a fekete rizs fogyasztását, amelyek egészségesek és ízletesek is egyben. Köretként ajánlható még a quinoa és a kuszkusz, így magas tápanyagbevitel mellett még változatosabb is lesz az étrended.

Alkohol

Sajnos az alkoholokat sokszor elfelejtik megemlíteni az egészségtelen szénhidrátok között, pedig rengeteg kalóriát és cukrot tartalmaznak, ugyanakkor kevés a tápanyagértékük. A tanulmányok tanulsága szerint a szervezet jobban cukorrá alakítja őket, mint mondjuk magát a fehér cukrot. Ez azt jelenti, hogy a hízásra és a hirtelen vércukor emelkedésre nagyobb az esélyed, ha alkoholt iszol, mintha szénhidrátot eszel. Sajnos itt még egészséges helyettesítőt sem lehet igazán ajánlani, a kulcs a mértékletességben rejlik. Fogyaszd csak alkalmakkor, akkor is korlátozd 1-2 pohárra. Az italok között pedig méregtelenítsd a szervezeted egy-egy pohár vízzel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X