Főoldal > DIÉTA > 4 dolog, amit nem tudtál a szénhidrátokról

4 dolog, amit nem tudtál a szénhidrátokról

cukordiétakenyérszénhidrátteljes kiőrlésű
0

Írta:

Kenyér, tészta, rizs – ha megszabadulnál a felesleges kilóktól, bizonyára úgy vélekedsz, hogy ezek tiltólistás ételek. Pedig az igazság az, hogy égető szükség van a szénhidrátban gazdag étkek e típusára, hiszen a testünk ezekből nyer energiát.

Ha a szervezet nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű szénhidráthoz, akkor fáradtnak és ingerlékenynek érezed magad, arról nem is beszélve, hogy képtelen leszel összpontosítani. Azonban nem minden szénhidrát egyforma.

A finomított szénhidrát, ami a kenyérben, a tésztában, a cukorban és a süteményekben bújik meg, kevés tápanyagot jelent a test számára, ezeket a szervezet nagyon gyorsan felhasználja. Amikor elfogyasztod, átmenetileg érzed az energialöketet, de aztán elkerülhetetlenül rád tör a fáradtság vagy éppen a mardosó éhség. Viszont a komplex szénhidrátok (zöldségek, teljes kiőrlésűek) nem okozzák a vércukorszint hirtelen megugrását. Ezeket a test jóval lassabban bontja le, tovább érzed majd magad jóllakottnak. Mi több, a jó minőségű szénhidrátok más fontos tápanyagokban is bővelkednek, így például rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Jöjjön még néhány érdekes tény a szénhidrátokkal kapcsolatban.

kenyer.jpg ()

A szénhidrátok fogyasztása nem feltétlenül eredményez pluszkilókat

Kutatások azt mutatják, hogy a legtöbb ember ugyanakkora súlyt veszít, kövessen akár alacsony szénhidráttartalmú, akár alacsony zsírtartalmú, vagy éppen Mediterrán diétát. Ez azért lehet, mert leginkább a kalóriák számítanak: túl sok kalória elfogyasztása (kenyérből, tésztából vagy bármi másból) biztos, hogy súlygyarapodást von maga után, ha pedig kevesebbet eszel annál, mint amennyit elégetsz, akkor fogyni fogsz.

A lényeg: a keményített szénhidrátokban sok a kalória, így, ha mindenáron ragaszkodsz hozzájuk, csak kis adagot engedhetsz meg magadnak, bár való igaz, a tésztát, a krumplit, a rizst, de még a teljes kiőrlésű változatokat is könnyű túlzásba vinni. Nem tudod eldönteni, pontosan mennyi az annyi? A rizs, a tészta és a krumpli mennyisége teniszlabda nagyságú legyen.

Nem csak a tészta, a kenyér és a rizs szénhidrát

A zöldségek, a gyümölcsök, de még egyes tejtermékek is tartalmaznak szénhidrátot. Mindennap válassz minél több keményítőmentes zöldséget (zöld leveleseket, gombát) ezekből annyit ehetsz, amennyi jól esik, plusz két adag gyümölcsöt és három adag keményítőt tartalmazó zöldséget vagy gabonafélét (ideális esetben teljes kiőrlésű gabonát). Itt is figyelj az adagokra: az egy adag fél csésze főtt rizsnek vagy tésztának, egy szelet kenyérnek, egy csésze gabonapehelynek vagy egy kisebb krumplinak felel meg.

kenyercikk2.jpg ()

A tested ugyanúgy égeti el a szénhidrátokat, mindegy, mikor eszed meg

A vacsorára készített egy csésze barna rizs ugyanolyan mértékben befolyásolja az anyagcserédet, mintha azt az egy csészét ebédre fogyasztottad volna. Ha azonban egy nagy tányér tészta és egy óriási adag krumpli gyakran az esti étkezésed állandó szereplői, akkor vedd fontolóra ezeknek a keményített szénhidrátoknak a száműzését legalább addig, amíg rendesen beindul a fogyás. Néhány hét után újra beillesztheted az étrendbe, de azért próbáld meg nem minden este ezeket enni.

Csak azért mert a kenyér vagy a keksz barna, még nem jelenti azt, hogy teljes kiőrlésű

Sok teljes kiőrlés termék, például a zabpehely természetes állapotában világos színű. De a gyártók sokszor melasszal vagy karamellel színezik az ételeket, hogy úgy nézzenek ki, mintha teljes kiőrlésűek lennének, habár igazából finomított lisztből készülnek. Szóval ne higgy mindig a szemednek! A legbiztosabban úgy állapítható meg egy kenyérről, gabonapehelyről vagy kekszről, hogy teljes kiőrlésű, ha ellenőrzöd az összetevők listáját. Tartsd észben, ha a csomagoláson az díszeleg, hogy „sokmagvas, vagy magas rosttartalom”, az még nem garancia rá, hogy a termék száz százalékosan teljes kiőrlésű.

A legjobb választásnak azok az ételek bizonyulnak, ahol az egyes összetevők előtt ott szerepelnek a „teljes” vagy a „teljes kiőrlésű gabona” szavak (például teljes kiőrlésű búza, teljes kiőrlésű zab, teljes kiőrlésű rozs stb.) és mindezek az első sorokban kerülnek felsorolásra. Azonban a többi felhasznált összetevőre is figyelj oda! Vannak benne transz zsírok, sok benne a hozzáadott cukor vagy kukoricaszirup, látsz a címkén olyan finomított összetevőt, amit még kiejteni sem tudsz? Ha igen, akkor tedd vissza a polcra!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X