Főoldal > EGÉSZSÉG > Melyik rosszabb: a kukoricaszirup vagy a cukor?

Melyik rosszabb: a kukoricaszirup vagy a cukor?

cukordiétaegészségegészségtelenétkezésfogyásfruktózhizlalkukoricaszirup
0

Írta: and

A legtöbben messzire kerüljük a cukrot, miközben naponta többször is fogyasztunk magas fruktóztartalmú kukoricaszirup hozzáadásával készült termékeket.

A legtöbben messzire kerüljük a cukrot, miközben naponta többször is fogyasztunk magas fruktóztartalmú kukoricaszirup hozzáadásával készült termékeket. Nem meglepő, hiszen szinte minden feldolgozott ételben és italban megtalálható, mint a péksütemények, a salátaöntetek, a ketchup, az ízesített vizek és a fagylalt. A címkéken észrevétlenül megbújik az összetevők között, pedig ez az egyik legveszélyesebb választás, ha az édesítésről van szó.

A túl sok cukorbevitel egyértelműen káros: inzulinrezisztenciához, elhízáshoz és gyulladáshoz vezet, amelyekből olyan krónikus betegségek alakulnak ki, mint a szív- és érrendszeri betegségek vagy a rák.

Egészségügyi szempontból azonban nincs lényeges különbség a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup és a cukor között. Egyetlen eltérés van csak: a kukoricaszirupból több fruktóz szabadul ki a szervezetbe, mint a szacharózból vagy a cukorból (amely a glükóz és a fruktóz egységéből épül fel). A glükóz teltségérzetet adva gátolja a túlevést, míg a fruktóz nem rendelkezik ilyen étvágyszabályozó tulajdonsággal.

Ráadásul a Journal of Nutrition friss tanulmánya szerint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup jelentősen több méreganyagot halmoz fel az egerek szervezetében, mint a cukor, károsítva a termékenységet és rövidítve az élettartamot. Egy másik, szintén állatokon végzett kísérlet szerint a kukoricaszirup túlzott bevitele lelassítja az agyi funkciók működését, memóriaromláshoz és tanulási nehézségekhez vezetve.  

szirup2.jpg ()

Az egyéni mellett nem árt a környezeti hatására is figyelnünk, ugyanis a kukorica termeléséhez rengeteg műtrágyára és növényvédő szerre van szükség, amely jelentősen károsítja a termőföldet.

Hiába sokkal olcsóbb a kukoricaszirup, mint a cukor, mára már a gyártók egy része is igyekszik elkerülni a felhasználását, a címkén is felhívva erre a figyelmet. Azonban sokan még mindig használják előnyei miatt, hiszen a magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal sokkal édesebb ízt lehet elérni, és jelentősen meghosszabbítja a termékek lejárati idejét is.

Nem feledjük, hogy az édes ízt egészségesebb módon is elérhetünk, steviával vagy akár fahéjjal, vaníliával. A normál cukor mértékkel való fogyaszthatását a táplálkozási szakértők is engedélyezik. Azonban az átlagember jelentősen több cukrot visz a szervezetébe, mint kellene. Nem ritka, hogy naponta akár 22 teáskanálnyi cukrot is megeszünk. Ne csak az édességekre gondoljunk, ebbe a bevitelbe beleszámítanak az üdítők, az energiaitalok, a müzli szeletek és az élesztős kenyerek is. Mindig olvassuk el alaposan, még a vásárlás előtt, az összetevők listáját a termékeken, kerülve a túl sok cukrot és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot. Keresd a natúr joghurtokat, a szárított és friss gyümölcsöket.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X