Főoldal > DIÉTA > Melyik rizs a legegészségesebb?

Melyik rizs a legegészségesebb?

barna rizsfehér rizsfekete rizsrizsvadrizs
0

Írta:

A rizs alapvetően egészséges ételnek van kikiáltva, de mégis annyiféle van a boltok polcain. Válaszd azt a változatot, amelyik a legmagasabb tápértékkel rendelkezik az emberek számára. Ennek megállapítása azonban kihívást jelenthet, nem egyszerű kiválasztani a megfelelőt.

A legelterjedtebb a fehér rizs, azonban nem ez a legegészségesebb fajta. De akkor melyik az?

A csíra és a korpa érintetlensége sokat segít

A korpa kiváló élelmi rostforrás, van benne réz, cink, kálium, vas, niacin és sok egyéb. A csíra pedig tele van B-vitaminnal, ami az energiaszintézishez és az idegek megfelelő működéséhez fontos. Ezen kívül remek ásványi anyag forrás, ezért kár olyan fajtát választani, amiből hiányzik a korpa és a csíra. Mondanom sem kell, a fehér rizsről a korpát és a csírát eltávolítják.

A fehér rizs is tápláló

Ez azért nem azt jelenti, hogy a fehér rizs bármilyen tápanyagtól mentes lenne, valójában kiváló forrása a komplex szénhidrátoknak és némi fehérjének. Tartalmaz niacint, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort és szelént, melyek mind fontosak az egészség szempontjából. A fehér rizs tápláló, de kevesebb tápanyagot tartalmaz társainál.

Barna rizs: miért egészségesebb sokkal a fehérnél?

A színe már önmagában azt mutatja, hogy nem ment át azon a feldolgozási folyamaton, melyen a fehér rizs átesett. A korpa és a csíra a rizsszemeken maradt, ezért lehet a barna rizs a legegészségesebb rizsfajta a földön. Lehet, hogy ránézésre kevésbé vonzó a fehérnél, a kinézete csupán megszokás kérdése, és tápanyagtartalma sokkal magasabb a fehér rizsénél.

Egy adag barna rizs több egészséges B-vitamint, rezet, káliumot, vasat és egyéb értékes ásványi anyagot tartalmaz, mint a fehér rizs. A szakértők szerint a barna rizs nagyon gazdag mangánban, ami segít a szabad gyökök lekötésében, a szénhidrátokat energiává alakításában és az idegrendszer egészséges megtartásában.  Mivel a korpa és a csíra is megvan a barna rizsben, remek élelmi rostforrás, csökkenti a kolorektális rák kialakulását, javítja az emésztést. Csökkenti a koleszterin szintet, a magas vérnyomás és szívbetegség kockázatát.

Ha már unod a barna rizst

Akkor sem kell feltétlen teljesen más megoldást találnod, van néhány egyéb rizstípus, amit érdemes lehet kipróbálnod. Ott van például a vadrizs, ami hemzseg az összetett szénhidrátokban, élelmi rostban, fehérjében és káliumban. De kipróbálhatod a fekete rizst, ami egy remek antioxidáns. Vagy az exotikus nevű wehani rizs, ami egy teljes kiőrlésű barna változat, nemcsak tápláló, de az íze egészen hasonlít a vajas popcornéhoz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X