Főoldal > DIÉTA > 5 egészséges étel, ami mérgező is lehet

5 egészséges étel, ami mérgező is lehet

barna rizscékladiétaegészségételétkezésmérgezőparadiótáplálkozástonhalvörös hús
0

Írta:

Mindennek a kulcsa a mértékletesség. Ha étkezésről van szó, fontos, hogy ne csak az alkoholra, a kenyérre és a desszertre alkalmazzuk ezt az egyszerű szabályt. Egészséges ételeknél ugyanannyira számít, hogy mennyit fogyasztunk belőlük.

Túlzott bevitelről magvak, hal, zöld leveles zöldségek, vagy épp teljes kiőrlésű gabonák esetén is beszélhetünk. Az alábbi 5 étel kifejezetten veszélyes lehet, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk őket.

Paradió

Az óriás mag, amelyet paradiónak vagy brazil diónak is neveznek, elsődleges forrása a szelénnek, amely nélkülözhetetlen szerepet játszik a termékenységben és a különböző fertőzések leküzdésében. Hihetetlen, de már egyetlen darab paradió 90 mg szelént tartalmaz, amely majdnem kétszerese ajánlott napi bevitelünknek. Egy adag csemege, amely 6-8 darabból áll, tehát 777%-ban fedezi napi szelén szükségletünket. Nem véletlen, hogyha rendszeresen fogyasztjuk, könnyen szelénmérgezésünk lehet. Ennek tünetei a hajhullás, a szédülés, a különböző emésztési és idegrendszeri problémák, de akár szívrohamot vagy veseleállást is okozhat. A legjobb, ha csak heti rendszerességgel fogyasztasz paradiót, vagy hetente 3-szor csupán 1-2 magot ropogtatsz el.

Cékla

Nem újdonság, hogy minden zöldség a tápanyagok tárháza, azonban többségük sok oxalátot is tartalmaz. Az oxalátok prebiotikumként viselkednek, az egészséges baktériumokat táplálják a bélrendszerben. Ha hajlamos vagy a vesekőre, kifejezetten kerülni kell a magas oxaláttartalmú ételeket. A vesék feladata lenne ugyanis, hogy kiszűrje ezeket az összetevőket. Veseproblémák esetén került a spenótot, a céklát és a mángoldot, amelyek bővelkednek oxalátban, fogyassz inkább káposztát vagy karfiolt.

Tonhalkonzerv

A legegyszerűbb fehérje- és Omega-3-forrás kétségtelenül a tonhal. Érdemes azonban számításba venni, hogy a tonhalkonzerv higanyt is tartalmaz, amely káros hatással van az idegrendszerre, de látás- vagy memóriaproblémákhoz is vezethet. Terhes nőknek egyáltalán nem ajánljuk fogyasztását, mert megakadályozhatja a kicsi megfelelő agyi fejlődését. Sajnos a kutatások során még nem sikerült a szakértőknek megállapítania, hogy pontosan mekkora mennyiségtől tekinthető ártalmasnak, ezért ne vacsorázz rendszeresen tonhalsalit, fogyasztását korlátozd inkább heti egyszeri alkalomra.

Vörös hús

A vörös hús kiváló vasforrás, amely nélkülözhetetlen az oxigén izmokba szállításában. A vashiány állandó fáradékonysághoz vezethet, túlzott bevitele azonban májkárosodást okozhat. A vas túladagolása igen ritkán fordul elő, főleg, ha csupán élelmiszerekből igyekszünk fedezni ajánlott vasbevitelünket. De mi történik, ha vaskészítményt és mellette vörös húst is fogyasztunk? Táplálék-kiegészítő szedése esetén célszerű dietetikussal konzultálni, aki pontosan meg tudja mondani, hogy a kapszulát mennyi vastartalmú étellel lehet kiegészíteni, elkerülve a túladagolását.

Barna rizs

A kiegyensúlyozott étrendből nem hiányozhatnak a komplex szénhidrátok. A barna rizs azonban gyorsan képes felszívni az arzént a termőföldből és a vízből. Bár sokkal rostdúsabb, mint fehér változata, több nehézfém is található benne. Az arzén rákkeltő hatású, így fogyasztását minimálisra kell csökkenteni. Ennek ellenére a táplálkozástudományi szakemberek nem ajánlják, hogy iktassuk ki teljesen a barna rizst étrendünkből. Arra hívják fel inkább a figyelmünket, hogy a teljes értékű gabonákból is minél többfélét fogyasszunk, a barna rizst ne együk napi rendszerességgel, hanem egészítsük ki quinoával, kölessel és bulgurral. Azt se felejtsük, hogy a bolti müzlik is tartalmaznak barna rizs szirupot, így ezt is számítsuk bele a napi bevitelünkbe.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X