Főoldal > EGÉSZSÉG > Egészséges, diétás csodaétel: ez a quinoa

Egészséges, diétás csodaétel: ez a quinoa

diétaenergiaétkezésfehérjefogyásquinoaszénhidráttápanyag
0

Írta:

Ha egy igazi szuperétellel szeretnéd magad feltölteni, érdemes mielőbb kipróbálnod, és a táplálkozásodba illesztened a quinoát!

Ha egy magas szénhidráttartalmú ételt keresel, akkor a quinoa nem megfelelő számodra, de ha szeretnéd az energiaszinted maximalizálni, akkor a legmegfelelőbb helyen jársz! Ízre és állagra leginkább a barna rizshez hasonlatít, egy kicsit olyan, mintha a barna rizs és a zabpehely közös „gyermeke” lenne.

Fogyasztani főzve kell, akárcsak a gabonákat, technikailag azonban a quinoa egy mag, ami kapcsolatban áll a spenóttal, mángolddal és céklával. Méretre körülbelül akkora és úgy néz ki, akár egy szezámmag, színre viszont a szivárvány minden színében megtalálható a sötétvöröstől egészen a sárgáig, de leggyakrabban sárgás-fehéres színű.

Magas tápanyagtartalom

Egy csésze száraz quinoa körülbelül 254 kalóriát tartalmaz, ami 2 gramm zsírból, 23,4 gramm szénhidrátból és 4,5 gramm fehérjéből áll. A tápanyagtartalma nagyjából azonos a barna rizsével, csupán a fehérjetartalma magasabb jóval.

Teljes fehérje

A quinoa teljes fehérje, ami azt jelenti, hogy minden szükséges aminosavat tartalmaz. Az ilyen teljes fehérjék elég ritkán fordulnak elő a növények körében, ez teszi a quinoát tökéletes táplálékká a vegánok és vegetáriánusok számára. Nagyon magas még a vas- és kalciumtartalma, de kiváló forrása a magnéziumnak, mangánnak és rostnak.

, Image: 36599729, License: Rights-managed, Restrictions: 0, Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos

Szíverősítő és antioxidáns

A sok magnézium miatt nagyon jó a szívre nézve, mely nyugtatja véredényeket, ezzel csökkentve a hipertenzió, szívritmus-zavar és szívinfarktus veszélyét. A benne lévő antioxidánsok pedig gondoskodnak a szabad gyökök lekötéséről, ezzel is csökkentve a rák kialakulását.

Csökkenti az epekő kockázatát

A magas rosttartalom miatt a quinoa segíti a normális emésztés folyamatát, ami pedig csökkenti az epekő kialakulási esélyeit. Egy tanulmány a szerint a quinoa hatására 17%-kal kevesebb esetben alakult ki epekő a betegekben.

Elkészítése és felhasználási módjai

Az első lépés, hogy alaposan megmosod a quinoát, mielőtt a főzővízbe teszed. Ezt követően beteheted a főzővízbe és 10-15 percig főzöd. Amikor a szemek megszívják magukat, puhák lesznek, kész is van.
Reggelire kiváló kását főzhetsz belőle. Adhatod a kedvenc leveseidhez tészta helyett, de nyugodtan fogyaszthatod köretként húsok, halak mellé. Ha inkább édeset ennél, megmaradt némi főtt quinoád, keverd a muffin vagy sütemény tésztájához.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X